CIASTECZKA WALENTYNKOWE
:Składniki:
*70 dag mąki
*3 jajka
*pół kostki masła (125 g)
*pół kostki margaryny (125 g)
*2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 szklanka cukru
Do przełożenia:
*kilka łyżek powideł śliwkowych
Do posypania:
*cukier puder
Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać ciasteczka. Naszą foremką było serduszko. W 1/2 ilości ciasteczek zrobić dziurkę.
Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Pilnować aby się nie spiekły.
Po ostygnięciu ciasteczka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć posypanymi cukrem pudrem ciasteczkami z dziurką.
dorotyz