CIASTO Z MASA BRZOSKWINIOWA: Składniki BISZKOPT ORZECHOWY: • 4 jajka • 5 dag mielonych orzechów włoskich • 8 dag cukru kryształu • 5 dag mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. • 3 łyżki bułki tartej BISZKOPT KOKOSOWY: • 6 białek • 1/2 szklanki cukru kryształu • 15 dag kokosu • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM DO PRZEŁOŻENIA CIASTA • 1 puszka brzoskwiń • 1 kostka margaryny • 6 żółtek • 1/2 budyniu śmietankowego • 1 łyżka mąki pszennej. Etapy przygotowania BISZKOPT ORZECHOWY: 1. Przygotować biszkopt orzechowy : białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. BISZKOPT KOKOSOWY: 1. Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 min. KREM DO PRZEŁOŻENIA CIASTA: 1. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce. Przełożenie placka: 1. Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy – krem - biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą czekoladową.
dorotyz