Ciasto drożdżowe z dżemem..rtf

(847 KB) Pobierz

Ciasto drożdżowe z dżemem.

Składnikidla 4-6 osóbMąka pszenna, 50 dag

mleko, 200ml

jajka, 2 szt

cukier, 12,5 dag

drożdże suszone, 1 opakowanie( 7g)

masło lub margaryna, 10 dag

cukier waniliowy, 1 opakowanie (małe)

dżem (malinowy), 20 dag

tłuszcz do smarowania formy, 2 dag

Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 20 min

1. Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z drożdżami suszonymi.

 

2. Jajka należy połączyć z cukrem na jednolitą masę.

 

3. Masło rozpuścić i ostudzić.

 

4. Mleko delikatnie podgrzać.

 

5. Do mąki wlewamy najpierw mleko ,delikatnie mieszamy,później wlewamy masę jajeczną i wyrabiamy na gładkie ciasto,żeby delikatnie odchodziło od ręki,pod sam koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz(masło lub margarynę).Ciasto musi być gładkie i dość ciężkie.Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut w ciepłym miejscu.

 

6. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem(26cm) i rozkładamy na nim dżem.

 

7. Ja zrobiłam jeszcze kruszonkę(posypkę).OTO SKŁADNIKI: mąka 80g ,masło 50g,cukier puder 50g.Składniki zagnieść i pokruszyć na dżem.;Piec w 180st ok 30-40 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin