O ziołach.pdf

(3596 KB) Pobierz
12591643 UNPDF
s.9
t do zi¸ wsk
wsk azany
azany
miecki lekarz i przyrodnik, zwany ojcem me-
dycyny nowoýytnej, ãwszystkie ¸ki i pastwiska,
wszystkie gry i pagrki s aptekamiÓ. Moýna
mie pewnoæ, ýe Bg, Stwrca æwiata i cz¸owie-
ka, przewidzia¸, ýe stworzonemu przez Niego
cz¸owiekowi mog doskwiera rýne dolegliwo-
æci. Dlatego stworzy¸ zio¸a, ktre maj pomaga
cz¸owiekowi. Dlaczego zatem ten sam cz¸owiek,
do ktrego Pan wycign¸ r«k«, niszczy wszyst-
ko, co ma mu s¸uýy? Dlaczego ludzkoæ wynio-
s¸a na piedesta¸ rozwj techniczny kosztem bios-
fery i w¸asnego zdrowia? Czy cz¸owiek robi to z
niewiedzy, czy moýe z zach¸annoæci, ch«ci pod-
porzdkowania sobie æwiata? Jeszcze w XVI
wieku odnotowywano 756 zi¸ leczniczych. Dziæ
mamy ich zaledwie ok. 200! Sami doprowadzili-
æmy do zniszczenia æwiata przyrody. ãDzi«kiÓ na-
szemu pojmowaniu ãochrony roælinÓ dziæ na zie-
miach polskich niszczej nawet kasztanowce, co
nigdy na przestrzeni wiekw si« nie zdarzy¸o.
Ma¸o mamy makw polnych, ma¸o chabrw, ma-
¸o leczniczego rumianku...
Wok¸ nas za to coraz wi«cej chemii Ð zarw-
no w ziemi, jak i w powietrzu. Powszechny jest
dziæ zabieg wylewania nawozw sztucznych na
pola Ð nawozw, ktre zamiast chroni, niszcz
zio¸a i ziemi«, a w konsekwencji rwnieý produk-
ty, ktre w niej rosn. Produkty ýywnoæciowe w
wi«kszoæci s dziæ silnie przetworzone. Nawet w
powietrzu jest coraz wi«cej chemii. Wdychamy j
w¸aæciwie na w¸asne ýyczenie, choby w postaci
tak bardzo obecnie popularnych odæwieýaczy
powietrza. Im wi«cej chemii w organizmie, tym
jest on mniej sprawny. A im organizm mniej
sprawny, tym wi«cej chorych wærd nas. Std
koncepcja powrotu do zi¸ i zdrowego ýywienia
wydaje si« tak bardzo na czasie. Co jednak nale-
ýy wiedzie o zio¸ach, nim zaczniemy korzysta z
ich w¸aæciwoæci leczniczych? Jak je stosowa, by
by¸y dla nas bezpieczne? Na te pytania postara-
my si« odpowiedzie w tej edycji dodatku ãSzla-
chetne zdrowieÓ. Zapraszamy do lektury!
Zio¸a stare jak æwiat
ty. W dobie odrodzenia zacz«li pojawia si« juý
aptekarze, olejkarze, a takýe lekarze botanicy.
Pierwsze apteki powsta¸y w Europie w XIII
wieku. Pocztkowo nazywano je ãsk¸adami
pieprzuÓ lub ãsklepami korzennymiÓ, ponie-
waý oprcz zi¸ leczniczych handlowano w
nich takýe przyprawami i pachnid¸ami. Dzi«ki
wynalazkowi druku w XV wieku popularne
sta¸y si« zielniki.
W wieku XIX rozwj nauk przyrodniczych
spowodowa¸ zwrot w zielarstwie. Wtedy to
rozpocz«to wyodr«bnianie z zi¸ leczniczych
substancji czynnych. W 1785 roku naukowo
zosta¸o opisane zastosowanie naparstnicy w
leczeniu niewydolnoæci serca. W 1830 roku
odizolowano z kory wierzbowej salicyn«, kt-
ra by¸a poprzedniczk aspiryny. W po¸owie lat
trzydziestych XX wieku ærodki farmaceutyczne
wypar¸y naturalne metody leczenia, a uznawa-
nie leczniczych w¸aæciwoæci zi¸ by¸o uwaýane
za objaw zacofania. W ostatnim dziesi«cioleciu
XX wieku znw zacz«to powraca do kuracji
zio¸owych, poniewaý okaza¸o si«, ýe wiele syn-
tetycznych lekw oprcz korzyæci moýe spowo-
dowa takýe duýe i nieodwracalne szkody w
organizmie.
Zio¸olecznictwo, zwane takýe fitoterapi, to
rodzaj leczenia, w ktrym znajduj zastoso-
wanie surowce oraz przetwory roælinne. Hi-
storia wykorzystywania zi¸ jako lekarstw
si«ga pocztkw cywilizacji, czyli co naj-
mniej przesz¸o 5 tys. lat. Wiýe si« ona z
wieloma ciekawymi okresami kszta¸towa-
nia si« zio¸olecznictwa na æwiecie.
damon, godzik i imbir. Takýe w Chinach zio-
¸olecznictwo by¸o znane, rozwija¸o si« i osi-
gn«¸o bardzo wysoki poziom. To w¸aænie ChiÄ-
czykom zawdzi«czamy wiedz« m.in. o kamfo-
rze, rzewieniu czy ýeÄ-szeniu. ChiÄscy medycy
dzielili zio¸a na trzy klasy: ksiý«c (zio¸a pod-
trzymujce ýycie, a nieszkodliwe dla organi-
zmu), ministersk (zio¸a zwalczajce ci«ýkie
choroby i przywracajce si¸y) i asystenck (zio-
¸a leczce pewne choroby, ale trujce i niena-
dajce si« do sta¸ego uýytku). Byli przekonani,
ýe przyroda kryje w sobie lekarstwo na kaýd
chorob«. Dzi«ki staroýytnemu handlowi wie-
dza o zio¸ach i ich stosowaniu rozpowszech-
nia¸a si« mi«dzy krajami Wschodu i Po¸udnia.
Przemys¸ kosmetyczny rozwin«li przede
wszystkim ûydzi i Arabowie. Z roælin olejko-
dajnych wytwarzali wonnoæci cenione nie
mniej niý z¸oto. Rwnieý w ksi«gach Starego i
Nowego Testamentu moýna znale kilkadzie-
sit nazw zi¸.
Nazwy leczniczych zi¸ cz«sto zwizane s z
imionami mitycznych bstw, na przyk¸ad
krwawnik to po ¸acinie Achillea, a wi«c ziele
zwizane z Achillesem, bylica Ð Artermisa Ð z
bogini Artemid, kosaciec Ð Iris Ð z pi«kn
Iris, bogini t«czy, zaæ grzybieÄ Ð Nymphanea,
kojarzy si« z nimfami nie tylko nazw, ale i
wygldem.
Hipokrates z Kos, zwany ojcem medycyny,
wymienia oko¸o trzystu lekw pochodzenia
naturalnego, w tym dwieæcie pochodzenia
roælinnego.
Jak si« okazuje, wiele z tych wiadomoæci, ja-
kie mieli staroýytni, znajduje swoje zastosowa-
nie takýe dziæ.
W æredniowieczu pojawi¸o si« wiele nowych
form lekw i ærodkw leczniczych z Chin i Indii.
Nauka rozwija¸a si« przede wszystkim w klasz-
torach. Szczeglne zas¸ugi na tym polu maj
zw¸aszcza benedyktyni, ktrzy latami przepisy-
wali ocala¸e podczas wojen i najazdw ksi«gi
staroýytnych autorw. Uprawiali rwnieý zio¸a
w wirydarzach, sporzdzali maæci, wycigi,
odwary i cz«sto byli jedynymi lekarzami, kt-
rych mg¸ poradzi si« kaýdy, biedny czy boga-
Pierwsze informacje o stosowaniu zi¸ przez
ludzi moýna odnale w egipskich papiru-
sach bd odczyta z inskrypcji na æcianach
grobowcw i æwityÄ. Summerowie 5 tys.
lat temu znali juý w¸aæciwoæci lecznicze
czosnku, mi«ty, rumianku, babki czy pio¸unu.
W staroýytnych papirusach egipskich wy-
mienionych jest kilkaset roælin leczniczych
wraz ze sposobami ich stosowania, m.in.
aloes, anyý czy mi«ta.
W Babilonii i Asyrii wiedziano, jak zbiera i
suszy zio¸a. Indie sta¸y si« centralnym oærod-
kiem zielarskim. Dzi«ki temu do dziæ stosuje-
my takie przyprawy, jak: kminek, pieprz, kar-
Kamila Pietrzak
P owr
owr t do zi¸
J ak powiedzia¸ w XVI wieku Paracelsus, nie-
12591643.107.png 12591643.118.png
 
12591643.139.png 12591643.001.png 12591643.012.png 12591643.022.png 12591643.033.png 12591643.044.png 12591643.055.png 12591643.065.png 12591643.066.png 12591643.067.png 12591643.068.png 12591643.069.png 12591643.070.png 12591643.071.png 12591643.072.png 12591643.073.png 12591643.074.png 12591643.075.png 12591643.076.png 12591643.077.png 12591643.078.png
 
12591643.079.png 12591643.080.png 12591643.081.png
 
12591643.082.png 12591643.083.png 12591643.084.png 12591643.085.png 12591643.086.png 12591643.087.png 12591643.088.png 12591643.089.png 12591643.090.png 12591643.091.png 12591643.092.png 12591643.093.png 12591643.094.png 12591643.095.png 12591643.096.png 12591643.097.png 12591643.098.png 12591643.099.png 12591643.100.png 12591643.101.png 12591643.102.png 12591643.103.png 12591643.104.png 12591643.105.png 12591643.106.png 12591643.108.png 12591643.109.png 12591643.110.png 12591643.111.png 12591643.112.png 12591643.113.png 12591643.114.png 12591643.115.png 12591643.116.png 12591643.117.png 12591643.119.png 12591643.120.png 12591643.121.png 12591643.122.png 12591643.123.png 12591643.124.png 12591643.125.png 12591643.126.png 12591643.127.png 12591643.128.png 12591643.129.png 12591643.130.png 12591643.131.png 12591643.132.png 12591643.133.png 12591643.134.png 12591643.135.png 12591643.136.png 12591643.137.png 12591643.138.png 12591643.140.png 12591643.141.png
 
12591643.142.png 12591643.143.png 12591643.144.png 12591643.145.png 12591643.146.png 12591643.147.png 12591643.148.png 12591643.002.png 12591643.003.png 12591643.004.png 12591643.005.png 12591643.006.png 12591643.007.png 12591643.008.png 12591643.009.png 12591643.010.png 12591643.011.png 12591643.013.png 12591643.014.png
 
12591643.015.png 12591643.016.png 12591643.017.png 12591643.018.png 12591643.019.png 12591643.020.png 12591643.021.png 12591643.023.png 12591643.024.png 12591643.025.png 12591643.026.png 12591643.027.png 12591643.028.png 12591643.029.png 12591643.030.png 12591643.031.png 12591643.032.png 12591643.034.png 12591643.035.png 12591643.036.png 12591643.037.png 12591643.038.png 12591643.039.png 12591643.040.png 12591643.041.png 12591643.042.png 12591643.043.png 12591643.045.png 12591643.046.png 12591643.047.png 12591643.048.png 12591643.049.png 12591643.050.png 12591643.051.png 12591643.052.png 12591643.053.png
10 ZDROWKO CMYK 11-10-06 14:44 Page 1
10 Nasz Dziennik Czwartek, 12 padziernika 2006
SZLACHETNE ZDROWIE
Leki z zio¸owej apteki
Obra 2 duýe buraki wik¸owe,
zetrze na drobnej tarce i doda 2 ¸yý-
ki cukru. Ca¸oæ gotowa na niewiel-
kim ogniu przez 15-20 minut. Uzyska-
ny sok wycisn przez czyste p¸cienko
i przela do s¸oiczka. Przechowywa w
lodwce. Przed spoýywaniem kaýdo-
razowo podgrzewa. Przyjmowa 3
razy dziennie po 2 ¸yýki. Na noc moý-
na zaýy wi«ksz porcj«.
4
Zio¸a zajmuj waýne miejsce w lecznictwie Ojcw Bonifratrw. Zio¸olecznictwo bonifratrw w Polsce ma swoje rd¸o w ponad 300-
letniej tradycji leczenia zio¸ami przez braci w Wilnie. Receptury zio¸owe oraz zapas zi¸ przywieli oni do üodzi w 1945 roku. Szybko
powsta¸ punkt porad lekarskich i apteka. Dziæ przychodnia w üodzi s¸uýy fachow porad w zakresie zio¸olecznictwa, a apteka zie-
larska poleca mikstury i mieszanki zio¸owe bardzo pomocne w wielu schorzeniach.
Nadciænienie
t«tnicze
Sok z selera
Obierz i zetrzyj lub zmiksuj 1 duýy
lub 2 mniejsze selery, tak by uzyska
szklank« soku. Pij 2 razy dziennie po
1/2 szklanki. Do soku z selera moýna
doda ¸yýk« soku z dzikiego bzu, sok z
marchwi lub pomaraÄczy.
Spoýywaj sa¸atki z selera w po¸cze-
niu z jab¸kiem, czerwonymi burakami i
marchwi.
Czosnek
Jeæli nie wyst«puj u ciebie schorze-
nia wtroby, przygotuj nast«pujc
mieszank«: 10 dag drobno posiekane-
go czosnku zalej butelk wytrawnego
wina. Zakr« i odstaw na okres
7-8 dni do przemacerowania. Nast«p-
nie pij 2 razy dziennie po 1 ¸yýce przed
jedzeniem.
Aronia
Pij przegotowan wod« z sokiem z
aronii, jedz budynie oraz galaretki z
sokiem aroniowym.
Mid i cytryna
Do szklanki wyciænij sok z 1/2 cytry-
ny, uzupe¸nij przegotowan, niezbyt
gorc wod i dodaj ¸yýeczk« miodu.
Pij raz dziennie szklank« po kolacji na
2 godziny przed snem.
Dynia
Spoýywaj pestki z dyni (najlepiej
oko¸o 50 sztuk dziennie).
Koper
Dodawaj do rýnych potraw spore
iloæci æwieýego kopru.
Ocet jab¸kowy
Do szklanki przegotowanej wody
wlej 2 ¸yýeczki octu jab¸kowego i pij 3
razy dziennie po 1 szklance.
Wiesio¸ek
Nasiona wiesio¸ka zmiel lub roz-
krusz w modzierzu i przyjmuj po 1
ma¸ej ¸yýeczce 2-3 razy dziennie.
tryn i dok¸adnie mieszamy. Przyjmuje-
my 3-4 razy dziennie po ¸yýce sto¸owej
(doroæli) lub ¸yýeczce (dzieci).
4
Stosunkowo prosto moýemy zrobi
doskona¸y syrop z kwiatw mniszka le-
karskiego, powszechnie zwanego mle-
czem. 220-250 kwiatw mniszka lekar-
skiego roz¸oýy na bia¸ym papierze (w
celu ewentualnego usuni«cia muszek),
zala litrem wody (najlepiej rdlanej),
Obieramy 3 cebule i drobno kro-
imy. Przesypujemy warstw cukru. Do-
brze ugniatamy i pozostawiamy w s¸o-
iku. Uzyskany syrop pijemy 3 razy
dziennie po ¸yýce sto¸owej (doroæli) lub
¸yýeczce (dzieci).
åwieýy sok z buraka
czerwonego
Przygotuj dwa buraki, obierz je cien-
ko ze skrki i zetrzyj na drobnej tarce
(ewentualnie zmiksuj). Odciænij sok
przez gaz«, wlej do garnuszka, a gar-
nuszek w¸ý do wi«kszego naczynia z
ciep¸ wod i ogrzewaj. Do podgrza-
nego soku buraczanego dolej ¸yýeczk«
soku grejpfrutowego lub ¸yýeczk« mio-
du. Pij 2 razy dziennie po 1 szklance po
æniadaniu i kolacji przez 14 dni.
Kwas buraczany
We 1 kg burakw, op¸ucz je, obierz
i pokrj w grube plastry. Pokrojone bu-
raki w¸ý do kamiennego garnka lub
s¸oja, zalej przegotowan, lecz przestu-
dzon wod, tak aby je przykry¸a. Do-
¸ý kromk« suchego chleba i przyciænij
talerzykiem z ci«ýarkiem. Pozostaw na
6-7 dni. Nast«pnie kwas przeced
przez gaz«, zlej do butelek, zamknij
korkiem i wynieæ do piwnicy. Szklank«
kwasu buraczanego z ¸yýeczk miodu
pij rano i wieczorem po jedzeniu.
Niewydolnoæ
krýenia
Mieszanka zio¸owa:
Ziele serdecznika 100 g
Koszyczek rumianku 100 g
Kwiatostan g¸ogu 100 g
Liæ brzozy 50 g
Ziele po¸onicznika 50 g
K¸cze perzu 50 g
Kwiat wrzosu 50 g
Kwiat kasztanowca 50 g
Zio¸a zmieszaj, wsyp ¸yýk« na
szklank« wrztku, naparzaj pod przy-
kryciem 20-30 minut. Pij gorcy napj
po szklance rano i przed snem.
Zmiesza dok¸adnie po ¸yýce sto-
¸owej koszyczkw rumianku, liæci sza¸-
wii i owocw anyýku i zaparzy w 1/2
l wrztku. Moýna wkropi 5-7 kropli
olejku sosnowego. Ca¸oæ wla do mi-
ski i robi inhalacje, nakrywajc si« du-
ýym r«cznikiem frott.
4
doda pokrojon ze skrk cytryn«. Go-
towa 20 minut, nast«pnie odstawi na
24 godziny. Przecedzi, dok¸adnie wyci-
sn. Do p¸ynu doda kilogram cukru.
Gotowa 2-3 godziny, aý zg«stnieje. Na-
leýy uwaýa, aby nie zrobi¸ si« karmel.
Gotowanie moýe odbywa si« nawet w
cigu dwch, trzech dni. Nast«pnie sy-
rop zla do s¸oiczkw. Kwiaty moýna
zbiera od koÄca kwietnia, oczywiæcie te
rosnce z dala od drg i fabryk. Syrop
ma smak podobny do miodu.
DokoÄczenie na s. 12
REKLAMA
Grypa
Zwykle m«czy nas suchy kaszel, ktry
przechodzi w wilgotny, z odkrztusza-
niem wydzieliny. Niedawno stwier-
dzono, ýe spoýywanie gorcego roso-
¸u z kurczaka udraýnia i oczyszcza
drogi oddechowe. A oto inne skutecz-
ne i poýyteczne receptury:
4
Duý rzep« dok¸adnie wyszo-
rowa, a nast«pnie æci pi«tk« od
gry, wydrýy doæ pokany otwr
i wla do niego ¸yýk« miodu. Po kil-
ku godzinach mamy gotowy syrop,
ktry pijemy kilka razy dziennie po
REKLAMA
Do 100 g miodu lipowego doda-
jemy sok z 1 duýej lub 2 mniejszych cy-
O r t o Ð t e c h
www.orto-tech.com.pl
ul. Broniewskiego 21, Warszawa
tel./fax 022 663 08 73, 0500 049 710
czynne: pn.-pt. 10.00-19.00, sob. 10.00-13.00
* obuwie specjalistyczne, ortopedyczne
* wk¸adki, pasy, ko¸nierze, ortezy
* wyroby medyczno-ortopedyczne
* wzki inwalidzkie, elektryczne, ¸ýka
* sprz«t rehabilitacyjny
PRODUKCJA Ð USüUGI
SPRZEDAû Ð HURT Ð DETAL
WYPOûYCZALNIA
Realizacja zleceÄ NFZ
REKLAMA
Leki z zio¸owej apteki
¸yýce sto¸owej (doroæli) lub ¸yýeczce
(dzieci).
4
4
REKLAMA
12591643.054.png 12591643.056.png 12591643.057.png 12591643.058.png
 
11 ZDROWKO CMYK 11-10-06 14:46 Page 1
SZLACHETNE ZDROWIE
Czwartek, 12 padziernika 2006 Nasz Dziennik 11
Leczenie zio¸ami
wymaga cierpliwoæci
REKLAMA
Z Janem Kubiakiem , zielarzem w aptece Ojcw Bonifratrw w üodzi, rozmawia Anna Skopinska
Czy w aptece Ojcw Boni-
fratrw znajdziemy zio¸a na
wszystkie choroby?
Ð Raczej tak. Jednak nie wszystkie
schorzenia moýna leczy zio¸ami.
Tam, gdzie potrzebna jest interwen-
cja, np. chirurga, sami j zalecamy.
wanie bardziej bezpiecz-
ne niý farby. Na prze-
t¸uszczajce si« w¸osy
moýna zastosowa od-
powiedni kompozycj« z
mydlinic, ¸opianem, ta-
tarakiem, skrzypem czy
brzoz.
Skd pochodz zio¸a, ktre
oferujecie pacjentom? Czy
w tym roku przez pogod« Ð
susz«, a potem deszcze Ð
b«dzie na nie nieurodzaj?
Ð W tej chwili od zwyk¸ych plantato-
rw nie skupujemy zi¸. Pochodz
one z duýych firm, przede wszystkim
z Gostynia, Hajnwki, z Puszczy Bia-
¸owieskiej Ð od firmy, ktra ma certyfikat
UE na zbieranie zi¸ z dzikiego stanu i
sprowadza je niemal z ca¸ego æwiata.
Kupujemy takýe od firmy mieszczcej si«
na Kujawach. Jeæli chodzi o zio¸olecznic-
two, to Polacy maj tu spore osigni«-
cia. Z Zachodu przyjeýdýaj kontrahenci
i wykupuj z naszych firm wszystko.
Maj do nas pe¸ne zaufanie. Przysy¸aj
takýe nasiona, by tu, u nas, hodowa
zio¸a. Ten rok, cho wszyscy narzekali, ýe
jest nieudany, to jednak pod wzgl«dem
zbiorw b«dzie dobry. Mimo suszy zi¸
na pewno nie zabraknie.
Ð Poleca¸bym wszystkie preparaty z wi-
tamin C: rýa, bez czarny, najlepiej w
kompozycji z liæciem poziomki, malin
czy korzeniem prawoælazu albo any-
ýem czy kwiatem s¸onecznika Ð od
kaszlu. To s wszystkie te sk¸adniki,
ktre dzia¸aj uodparniajaco, wykrztu-
ænie, a przy tym skutecznie.
Wydaje si« to takie
proste. Czy leczenie
zio¸ami jest bez-
pieczne?
Ð Tak. Ale trzeba by pod
sta¸ kontrol lekarza i
regularnie robi bada-
nia. Przynajmniej raz do
roku sprawdzi swj organizm. Trzeba
teý pami«ta, ýe jest grupa roælin truj-
cych. W tym wypadku naleýy prze-
strzega odpowiednich dawek. Lecze-
nie zio¸ami nie jest wi«c takie proste.
Cz«sto pacjenta traktuje si« bardzo in-
dywidualnie. Otrzymuje on zestawy
zi¸ i po wypiciu musi przyjæ i powie-
dzie, jak si« czuje, jakie ma objawy. To
leczenie wymaga duýej cierpliwoæci.
Jakie zio¸a s najwaýniejsze w
mieszankach, ktre przygoto-
wuje Pan od 1954 roku?
Ð Podstawowe zio¸o to pokrzywa, ktra
jest teraz bardzo popularna. Ona, poza
dzia¸aniem kosmetycznym, takýe uod-
parnia. Na nerwice czy l«ki odpowied-
nie s melisa, koz¸ek lekarski, chmiel. To
s podstawowe sk¸adniki. A takýe dziu-
rawiec, ktry ponadto wspomaga w-
trob«, ýo¸dek czy s¸uýy do obmywaÄ.
Tych waýnych zi¸ jest ca¸y szereg. Jak
choby mi¸orzb japoÄski Ð stosuje si«
go na pami«, rozszerzenie naczyÄ w
korze mzgowej oraz na lepsze samo-
poczucie. Waýna jest teý mi«ta. Ostatnio
skrzyp cieszy si« olbrzymim zaintereso-
waniem Ð ze wzgl«du na iloæ pier-
wiastkw, przede wszystkim ýelazo. Jest
dobry rwnieý na ¸amliwoæ naczyÄ
krwionoænych. Jednak kaýde zio¸o, nie-
zaleýnie od tego, kiedy by¸o zbierane, i
tak przechodzi badania, ktre stwier-
dzaj, czy nadaje si« do leczenia.
Czy ma¸e dzieci takýe moýna
leczy zio¸ami?
Ð Moýna. Trzeba tylko wiedzie, jakie
dolegliwoæci. I zawsze skonsultowa to
z lekarzem. Dla mam Ð na wzmoýenie
laktacji, takýe s specjalne mieszanki:
koper w¸oski, czarnuszka, kminek, ar-
cydzi«giel. Dzieciom na kolki teý poda-
je si« odpowiedni mieszank«.
Leczeniem zio¸ami zajmuj si«
tylko bonifratrzy?
Ð Nie. Jest juý bardzo duýo rýnych
firm, gabinetw. Zreszt takýe lekarze
dochodz do wniosku, ýe leczenie zio-
¸ami jest bardzo skuteczne. Dlatego teý
w tym kierunku organizowane s roz-
maite kursy.
Opracowuje Pan nowe recep-
tury czy moýe korzysta z tych
bonifraterskich?
Ð Jestem u bonifratrw od 1945 roku.
Wtedy zacz¸em na sta¸e tu pracowa;
mia¸em do dyspozycji ponad 40 gatun-
kw zi¸, w tej chwili mam 180. I ca¸y
czas ta liczba wzrasta. Prosz« wi«c sobie
wyobrazi, ile receptur moýna z nich
stworzy. Faktycznie cz«æ receptur jest
bonifraterskich. Jednak wiele z nich
zmodyfikowaliæmy. Chc« na sta¸e
wsp¸pracowa z Rosjanami, bo oni
maj bardzo wiele doskona¸ych gatun-
kw zi¸, ktre warto by¸oby wprowa-
dzi. Choby tarczownic« bajkalsk czy
Ð poprawnie Ð tarczyc« bajkalsk. To lek
majcy zastosowanie m.in. jako kosme-
tyk, np. na problemy zwizane z bielac-
twem, na ¸uszczyc«. Dzia¸a rwnieý od-
pornoæciowo, na krýenie i Ð co najwaý-
niejsze Ð obniýa z¸y cholesterol. Jeæli uda
nam si« go uzyska, b«dzie to nowy
sk¸adnik mieszanek, ktre przez to b«d
jeszcze bardziej skuteczne. Chcemy teý
zacz produkowa fiksy czy tabletki.
Zio¸olecznictwo to przysz¸oæ?
Ð Tak! I to zdecydowanie.
Czy w takim razie moýna od-
stawi niektre medykamenty
i zastpi je naturalnymi mie-
szankami? Jeæli tak, to w ja-
kich schorzeniach?
Ð Moýna. Sam mam ogromne zaufanie
do zi¸. Wiem takýe, ýe jest to leczenie
skuteczne. Jesieni, gdy pojawia si« ty-
le zachorowaÄ, przezi«bieÄ, zamiast ¸y-
ka tabletki trzeba pi echinace« Ð po-
pularn jeýwk«, ktra zosta¸a do nas
przywieziona z USA. Obecnie jest bar-
dzo duýo chorych na wszelkiego rodza-
ju alergie. Wiele osb przyjeýdýa do
nas z zagranicy. Na zachodzie Europy
organizmy s juý tak wyja¸owione, ýe
byle wirus i juý pojawia si« choroba. W
takich przypadkach stosuje si« antybio-
tyki, podobnie jak u nas, jednak pacjen-
ci woleliby coæ innego. Z antybiotykami
wiý si« rýne choroby przewodu po-
karmowego, nie mwic o grzybicach.
Na Zachodzie nie mog sobie z tym po-
radzi, dlatego przyjeýdýaj do nas. Czy
ktoæ kiedyæ s¸ysza¸ o atopowym zapale-
niu skry? Zwizane jest to z cywiliza-
cj, kultur, z¸ym ýywieniem. Niemcy
kupuj zio¸a z Polski ze wzgl«du na
barwniki. Sztuczne koncentraty szko-
dz, dlatego zast«puj je naturalnymi.
A jakie zio¸a powinniæmy
mie w swoich domowych
apteczkach?
Ð Powinna by mi«ta. Pomaga przy
wzd«ciach, obola¸ym ýo¸dku, wtro-
bie. Powinien by jakiæ ærodek na za-
parcia, szczeglnie tam, gdzie s ludzie
starsi Ð rzewieÄ albo senes Ð cho z
tym drugim trzeba post«powa ostroý-
nie. Chorzy, ktrzy maj k¸opoty z jeli-
tami, powinni stosowa go w ma¸ych
iloæciach. Od przezi«bieÄ powinien by
podbia¸, rumianek. Od biegunek, za-
tru pokarmowych Ð korzeÄ kobylaka,
pi«ciornik. Na bl gard¸a Ð sza¸wia.
Przy przyrzdzaniu mieszanek
ktoæ Panu pomaga?
Ð Mam pomocnika. Staram si«, by zio-
¸olecznictwo, ktre jest jakby domen
bonifratrw, nie upad¸o. Wszystkie
swoje spostrzeýenia, odkrycia spisuj«.
Wyprbowywa¸em pewne zestawy na
swojej rodzinie. Potem przekaý« je
m¸odszemu pokoleniu.
Na ble g¸owy, popularne
migreny, teý coæ nam Pan
znajdzie?
Ð Na ble g¸owy, migreny najlepsza
b«dzie specjalna mieszanka, w sk¸ad
ktrej wchodz m.in.: melisa, kora
wierzby, kwiat g¸ogu, marzanka won-
na czy lawenda.
Wspomnia¸ Pan o egzemach
skrnych. Co zaproponowa¸-
by Pan na to schorzenie?
Ð Jest zestaw zi¸, w ktrego sk¸ad
wchodzi ¸uczep trjlistkowy, liæcie orze-
cha, macierzanka, tatarak i pokrzywa
albo skrzyp. Wskazany by¸by jednak
skrzyp. To s zio¸a do kpieli. Ale przy
takich problemach moýna teý odpo-
wiednie zio¸a stosowa do picia.
Wiele osb ma problemy z
krýeniem. Co w takich przy-
padkach naleýy stosowa?
Ð Przede wszystkim zio¸a, ktre wspo-
magaj krýenie Ð czyli wszystkie mie-
szanki oparte na kasztanowcu: kaszta-
nowiec, krwawnik, wierzba, perz.
W jaki sposb trafiaj do Pana
pacjenci?
Ð Kierujemy ich najpierw do przychod-
ni, do naszych lekarzy, ktrzy lecz zio-
¸ami. Oni stawiaj diagnoz« i przepisu-
j odpowiednie zio¸a. Chyba ýe pacjent
przychodzi juý z rozpoznaniem. Wtedy
¸atwiej dobra odpowiednie zio¸a. Le-
karze wsp¸pracuj z aptek (obecnie
jest ich trzech). Przyjmuj od 8.30 do
18.00. Kto ma wi«c ýyczenie, moýe
przyjæ i skorzysta z naszych us¸ug.
Wspomnia¸ Pan o zio¸ach wy-
korzystywanych w celach ko-
smetycznych...
Ð Do farbowania w¸osw moýna uýy
kory d«bu, chmielu. B«dzie to zdecydo-
A jakie preparaty poleci¸by
Pan na wzmocnienie, zw¸asz-
cza przed jesiennymi s¸otami?
Dzi«kuj« za rozmow«.
12591643.059.png 12591643.060.png 12591643.061.png 12591643.062.png
12 Nasz Dziennik Czwartek, 12 padziernika 2006
SZLACHETNE ZDROWIE
Leki z zio¸owej apteki
Ziele pietruszki jest przypraw ku-
chenn najbogatsz w witaminy,
oprcz tego poprawia trawienie i usu-
wa nadmiar wody z organizmu.
LUBCZYK
(Levisticum officinale)
Jest stosowany w niewydolnoæci
nerek i nieýytach drg moczowych,
zwi«ksza wydalanie moczu, zw¸aszcza
mocznika i chlorkw, jest pomocny w
usuwaniu produktw przemiany ma-
terii, pobudza wydzielanie soku ýo¸d-
kowego, zmniejsza wzd«cia. Dzia¸a ¸a-
godnie uspokajajco i rozkurczowo, co
wykorzystuje si« w leczeniu zaburzeÄ
motoryki jelit. Nalewka z lubczyku
uwaýana jest za ærodek likwidujcy za-
pach czosnku.
Do szklanki ciep¸ej przegotowa-
nej wody dodajemy ¸yýeczk« miodu i
30 kropli nalewki propolisowej. Po do-
k¸adnym wymieszaniu p¸uczemy gar-
d¸o kilka razy dziennie.
4
DokoÄczenie ze s. 10
Wskazane s inhalacje z naparu
kwiatw rumianku. 2 ¸yýki rumianku
zalewamy 3/4 l wrzcej wody i nakry-
wamy si« szczelnie grubym r«cznikiem
frott nad parujcym naczyniem. Waý-
ne, aby oddycha nosem, a nie tylko
ustami.
u
przed przezi«bieniem, gryp i nieýy-
tem grnych drg oddechowych. Jest
polecany po d¸ugotrwa¸ej chorobie i
po antybiotykoterapii.
BAZYLIA (Ocimum basilicum)
Zastosowanie: Zawiera substancje
aromatyczne i wonne, hamuje rozwj
bakterii chorobotwrczych, pobudza
tworzenie sokw ýo¸dkowych, po-
prawia trawienie, eliminuje wzd«cia.
Po¸czy mid z sokiem z chrzanu
w proporcji 1:1. Spoýywa 3 razy
dziennie po 1 ¸yýeczce.
4
Ze æwieýej cytryny wyciskamy nieco
soku i wkraplany go kroplomierzem
(po kilka kropli jednorazowo) do kaý-
dego z nozdrzy.
u
Propolis
Czyli kit pszczeli, jest zaliczany do
silnych naturalnych antybiotykw i
ærodkw uodparniajcych. Niszczy
bakterie, wirusy, grzyby.
CZARNUSZKA (Nigella sativa)
Dzia¸a ý¸ciop«dnie, moczop«dnie,
przeciwzapalnie, przeciwblowo na
dolegliwoæci reumatyczne, rozkurcza-
jco na mi«ænie g¸adkie. Obniýa po-
ziom cukru, likwiduje wzd«cia, ma za-
stosowanie w robaczycy.
W emaliowanym kubku rozpu-
æci na ogniu 2 ¸yýki miodu. Gorcy
zdj z ognia, doda po ¸yýce soku z
cytryny i spirytusu 95-procentowego.
Wymiesza i pi gorcy kilka razy
dziennie (tylko doroæli).
50 g liæci selera zalewamy 1 litrem
wody. Gotujemy kilka minut na ma-
¸ym ogniu pod przykryciem. Odce-
dzony odwar, zmieszany z przegoto-
wanym mlekiem, pijemy na czczo po
p¸ szklanki.
u
Nalewka z propolisu
Do butelki z ciemnego szk¸a wsypu-
jemy 40 g pokruszonego propolisu i
zalewamy 1/2 l spirytusu (90%). Za-
MAJERANEK
(Origanum majorana)
Dzia¸a leczniczo na wrzody ýo¸dka,
¸agodzi bl g¸owy, gard¸a, z«bw,
zmniejsza kaszel przy przezi«bieniach.
Gorczka
Towarzyszy grypie i innym stanom
zapalnym oraz przezi«bieniu.
åwiadczy o walce organizmu z
chorob. Zdecydowanej interwen-
cji lekami wymaga temperatura
powyýej 38 st. C. Stany podgo-
rczkowe i gorczk« umiarkowan
¸atwo moýna zwalczy ærodkami
naturalnymi:
8
Do nosa zakraplamy sok uzyskany
ze æwieýo zerwanych liæci aloesu drze-
wiastego. Waýne, aby liæcie pochodzi-
¸y z roæliny co najmniej 3-letniej i zry-
wane by¸y te od korzenia (jak najstar-
sze). Po umyciu, usuni«ciu kolcw
przecinamy liæ na p¸ (wzd¸uý) i wy-
dobywamy galaretowaty sok.
MELISA (Melissa officinalis)
Obniýa napi«cie mi«æni g¸adkich,
pobudza tworzenie sokw ýo¸dko-
wych, uspokaja i relaksuje. Pomaga w
blach g¸owy, bolesnych menstru-
acjach i zespole przewlek¸ego zm«cze-
nia. Zmniejsza wzd«cia.
MI¢TA PIEPRZOWA
(Mentha piperita)
årodek ý¸ciop«dny, hamuje rozwj
bakterii chorobotwrczych, pobudza
tworzenie sokw ýo¸dkowych. Dzia¸a
znieczulajco, eliminuje wzd«cia, roz-
lunia napi«cie mi«æni g¸adkich.
Sporzdzi napar z ¸yýki kwia-
tw lipy na szklank« wrzcej wody.
Dos¸odzi miodem i pi ciep¸y 3 razy
dziennie.
8
Zapobieganie
grypie
Sok z malin i z czarnej porzeczki
rozcieÄczy ciep¸ przegotowan wo-
d (w proporcji 1:1) i pi 3 razy dzien-
nie szklank«.
8
Codziennie wypija do 0,5 l soku
naturalnego z marchwi i grejpfrutw
(nie z kartonw, butelek). Nadto nale-
ýy jeæ surowe jab¸ka.
c
Obra 400 g czosnku i zetrze na
tarce. Wycisn sok z 24 cytryn i wy-
miesza z utartym czosnkiem, a na-
st«pnie przela do s¸oika, ktrego nie
zamykamy, a owijamy poczwrnie z¸o-
ýon gaz. Po rozpuszczeniu zaýywa-
my ¸yýeczk« mikstury w szklance wody
(dobrze wymiesza).
c
OREGANO (Origanum vulgare)
Dzia¸a przeciwzapalnie, ¸agodzi ob-
jawy przezi«bieÄ, pobudza apetyt, u¸a-
twia trawienie.
Obrane i zmiaýdýone zbki z ca-
¸ej g¸wki czosnku zala szklank
przegotowanej i wystudzonej wody.
Po 12 godzinach moýna przyjmowa
po 3 ¸yýki w celu obniýenia gorczki
(do skutku).
8
Mi«ta nie tylko dodaje energii, lecz takýe doskonale wych¸adza
organizm, zw¸aszcza w czasie letnich upa¸w
ROZMARYN
(Rosmarinus officinalis)
Posiada w¸aæciwoæci zmniejszajce
znuýenie umys¸owe, ospa¸oæ, smutek,
apati«, ble g¸owy, amnezj«. üagodzi
wp¸yw sytuacji stresujcych, poprawia
krýenie, u¸atwia trawienie. Stosowa-
ny do ¸agodzenia bli reumatycznych,
we zmoýonym napi«ciu nerwowym.
130 g kory wierzby zala szklan-
k wody. Gotowa przez 10 minut pod
przykryciem, a po odcedzeniu doda
do odwaru 30 g soku malinowego. Pi
co 2 godziny ¸yýk« sto¸ow.
8
Do szklanki naparu z rumianku do-
da ¸yýeczk« miodu pszczelego i 15
kropli propolisu. Pi 2-3 razy dziennie.
mykamy i stawiamy w ciemnym miej-
scu na 30 dni. Co kilka dni potrzsamy
butelk. Po up¸ywie tego czasu zlewa-
my klarowny p¸yn, a nierozpuszczony
propolis zalewamy ponownie 1/2 l spi-
rytusu (tym razem 75%). Po 20 dniach
zlewamy klarowny p¸yn i mieszamy z
poprzednim. Wlewamy do ciemnych
butelek. W razie przezi«bienia zaýywa-
my 15 kropli na ¸yýeczk« z cukrem 3 ra-
zy dziennie.
CZBER (Satureja hortensis)
årodek æcigajcy, hamuje rozwj
bakterii chorobotwrczych, eliminuje
wzd«cia, pobudza tworzenie sokw
ýo¸dkowych, obniýa napi«cie mi«æni
g¸adkich. Dzia¸a ¸agodnie zapierajco.
Stosowany w nieýytach przewodu po-
karmowego, biegunkach.
Z owocw bzu czarnego (æwie-
ýe, ale nie zielone) usun ¸odyýki,
wycisn w sokowirwce 1 kg owo-
cw i do uzyskanego soku doda
0,4 kg cukru. Ca¸oæ zagotowa,
przela do s¸oiczka i pasteryzowa.
Uzyskany sok przyjmowa w celu
obniýenia gorczki 3 razy dziennie
po 1-2 ¸yýki sto¸owe (doroæli), a
dzieci po 1-2 ¸yýeczki.
Przy przezi«bieniach bardzo waýne
jest leýenie w ¸ýku. Prcz naparu z
kwiatu lipy bd herbaty z sokiem
malinowym jest wiele zi¸, ktre
dzia¸aj napotnie.
Syrop uodparniajcy:
S¸oik (o poj. 250 g) zio¸o-miodu na-
gietkowego, po 10 ¸yýek soku z jeýw-
ki purpurowej, babki lancetowatej
oraz 2 ¸yýki sproszkowanego py¸ku
kwiatowego (dost«pny w zielarniach).
Sk¸adniki dok¸adnie wymiesza i od-
stawi do lodwki na 5 dni. Stosowa:
1 ¸yýeczk« syropu z zio¸omiodu rozpu-
æci w szklance przegotowanego mle-
ka, pi 2 razy dziennie p¸ godziny po
posi¸ku. Kuracj« najlepiej stosowa je-
sieni i w okresie przedwioænia. Syrop
wp¸ywa przeciwzapalnie (zapobiega i
leczy stany zapalne drg oddecho-
wych i oskrzeli), wspomaga si¸y obron-
ne organizmu.
TYMIANEK (Thymus vulgaris)
Pobudza apetyt, u¸atwia trawie-
nie t¸ustych pokarmw. Stosuje si«
go w ostrych i przewlek¸ych choro-
bach gard¸a, krtani i oskrzeli, po¸-
czonych z kaszlem i chrypk. Bywa
rwnieý pomocny u osb z zaniko-
wym nieýytem b¸on æluzowych gr-
nych drg oddechowych, ze skp
wydzielin i suchoæci æluzwek
oraz trudnoæciami w odkrztuszaniu.
Cz«sto wykorzystuje si« odkaýajce
w¸aæciwoæci tymianku, m.in. w sta-
nach zapalnych jamy ustnej i gar-
d¸a. Tymianek w po¸czeniu z inny-
mi zio¸ami ma teý dzia¸anie regulu-
jce trawienie.
ESTRAGON
(Artemisia dracunculus)
Jest bogaty w witaminy A i C,
wzmaga apetyt, u¸atwia trawienie,
dzia¸a przeciwszkorbutowo, przeciw-
skurczowo. Szczeglnie polecany w
reumatyzmie, skazie moczanowej i w
dietach z ograniczeniem soli (choroby
nerek).
Soki podnoszce
odpornoæ
¥ Sok z selera, grejpfruta, jab¸ka,
marchwi.
¥ Sok z p«czka pietruszki, zbka
czosnku, 5 marchwi, 3 selerw ¸ody-
gowych.
¥ Sok z p«czka pietruszki, garæci szpi-
naku, 5 marchwi, 3 selerw bez¸ody-
gowych.
¥ Sok z 3 jab¸ek, 1 czstki cytryny, ki-
æci winogron.
GORCZYCA Ð BIAüA
(Sinapis alba)
Zawiera duý iloæ æluzu, spoýyta
w ca¸oæci p«cznieje i dzia¸a powle-
kajco na uk¸ad trawienny. Leczy
przewlek¸y stan zapalny drg mo-
czowych. Sproszkowan gorczyc«
uýywa si« do ok¸adw poprawiaj-
cych krýenie krwi, do uæmierzania
blw i stanw zapalnych, reuma-
tycznych oraz jako ærodek zapobie-
gajcy zaparciom.
Zestaw I Ð kwiat lipy,
kwiat bzu czarnego,
owoc berberysu
Bierzemy jednakowe iloæci kaýdego
z zi¸. Zalewamy dwie ¸yýki mieszanki
dwiema szklankami wrztku, zaparza-
my pod przykryciem 20 minut i cedzi-
my. Pijemy tuý przed snem. Moýna do
tego doda 2 ¸yýki soku malinowego
lub kieliszek rumu. Po wypiciu trzeba
si« dobrze przykry.
Aloes
Pobudza organizm do zwi«kszenia
si¸ obronnych, wspaniale teý regeneru-
je ustrj po wyniszczajcych choro-
bach (np. anginach). Warto pi ýel alo-
esowy.
Biegunka
Mieszanka bonifraterska
Sza¸wia Ð liæ 10 g, babka lanceto-
wata Ð liæ 10 g, melisa Ð liæ 5 g, mi«-
ta pieprzowa Ð liæ 5 g, krwawnik Ð
ziele 10 g, pi«ciornik g«si Ð ziele 10 g,
jeýyna fa¸dowana Ð liæ 5 g, pi«ciornik
Ð k¸cze 15 g, rdest w«ýownik Ð k¸cze
10 g, szczaw lancetowaty Ð korzeÄ 10
g, db Ð kora 10 g.
2 ¸yýki zi¸ zala 2 szklankami wody,
zagotowa i utrzyma w stanie wrze-
nia nie d¸uýej niý 2 minuty. Nast«pnie
odstawi na 20-30 minut pod przykry-
ciem i odcedzi. Podawa do picia cie-
p¸y wywar po 1/2 szklanki (dzieciom
1/4 szklanki) 3 razy dziennie przed kaý-
dym posi¸kiem. Przed kaýdym uýyciem
zio¸a naleýy starannie wymiesza.
oprac. AS
Porad udzielili ¸dzcy Ojcowie Bonifratrzy.
REKLAMA
Jeýwka
Silnie podnosi odpornoæ, ¸agodzi juý
istniejce zakaýenia, wspomaga lecze-
nie schorzeÄ infekcyjnych, leczy rany,
chore stawy. Przyjmujemy j podczas
brania antybiotykw, chemioterapii, na-
æwietleÄ. Gotowe preparaty to: Echina-
cea, Echinapur, Succus Echinaceoe.
JAüOWIEC (Juniperus communis)
Dzia¸a moczop«dnie, zapobiega
wzd«ciom, pobudza perystaltyk« jelit
oraz wydzielanie sokw ýo¸dkowych
i ý¸ci. Ma w¸aæciwoæci bakteriobjcze.
Stosowany jest w niedomaganiach ne-
rek i niewydolnoæci krýenia.
Zestaw II Ð ziele fio¸ka
trjbarwnego, kwiat bzu
czarnego, kwiat lipy
Bierzemy jednakowe iloæci zi¸, zale-
wamy 2 ¸yýki mieszanki dwiema
szklankami gorcej wody i delikatnie
gotujemy pod przykryciem ok. 3 mi-
nut. Odstawiamy na 10 minut, cedzi-
my, pijemy 3 razy dziennie po 2/3
szklanki. Wieczorem wypijamy ca¸
szklank«, dobrze jest doda wtedy sok
malinowy. Przy leczeniu przezi«bieÄ
waýn rol« odgrywa witamina C, kt-
rej musimy spoýywa wi«cej.
REKLAMA
Aparaty s¸uchowe,
ciænieniomierze,
glukometry, sprz«t medyczny.
SERWIS
OTEMED
Przemyæl , ul. Boh. Getta 17a
(16) 678 66 89,
Jaros¸aw , ul. Grunwaldzka 8/1b
(16) 623 08 41
Rzeszw , plac Dworcowy 2/21a
(budynek OLK), tel. (017) 862 01 90
Syrop dodajcy si¸
Szklanka g«stego soku (syropu) z
owocw aronii bd czarnej porzeczki,
10 ¸yýek soku z jeýwki purpurowej,
15 ¸yýek soku z babki lancetowatej, 8
ampu¸ek biostyminy (wycig z aloesu).
Wszystkie sk¸adniki dok¸adnie wymie-
sza w szczelnie zamkni«tej butelce z
ciemnego szk¸a i odstawi do lodwki
na 4-5 dni. 1-2 ¸yýeczki syropu zaýy-
wa na p¸ godz. przed posi¸kiem 2 ra-
zy dziennie (rano i na noc). Jednorazo-
w kuracj« prowadzimy przez 4 tygo-
dnie, moýna j powtrzy po 2 tygo-
dniach. Syrop uaktywnia si¸y odporno-
æciowe organizmu, skutecznie broni
KMINEK (Carum carvi)
Znosi stany skurczowe mi«æniwki
jelit, zwi«ksza wydzielanie sokw tra-
wiennych, poprawia przyswajanie po-
karmw, usprawnia czynnoæci wtro-
by i trzustki.
Dla dzieci w wieku szkolnym za-
leca si« podawanie nast«pujcej
mieszanki:
KorzeÄ pi«ciornika Ð 40 g, liæcie i
owoce czarnej jagody Ð 20 g, kora d«-
bowa Ð 30 g, kwiat rumianku Ð 10 g.
Stosowanie: 1 ¸yýk« sto¸ow zi¸ za-
la 2 szklankami wody, zagotowa,
odstawi na 20-30 min. Pi 3 razy
dziennie po p¸ szklanki.
KOLENDRA (Coriandrum sativum)
Dzia¸a uspokajajco, pobudza
tworzenie sokw ýo¸dkowych, po-
prawia apetyt, eliminuje wzd«cia,
rozlunia mi«ænie g¸adkie, poprawia
powonienie.
Katar
Jest objawem zapalenia æluzwki no-
sa. Naleýy go niwelowa ærodkami na-
turalnymi i cz«stym oczyszczaniem no-
sa, gdyý moýe sta si« przyczyn cho-
rb zatok obocznych nosa.
Dodatek opracowa¸a Aneta Jezierska.
w
4
c
12591643.063.png 12591643.064.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin