Składniki:
biszkopt orzechowy:
· 4 jajka
· 50g mielonych orzechów włoskich
· 80g cukru kryształu
· 50g mąki pszennej
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 łyżki bułki tartej
biszkopt kokosowy:
· 6 białek
· 1/2 szklanki cukru kryształu
· 150g kokosu
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
· 1 puszka brzoskwiń
· 1 kostka margaryny
· 6 żółtek
· 1/2 budyniu śmietankowego
· 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, a następnie mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy i bułkę tartą. Wymieszać, przelać do formy prostokątnej dużej. Piec w temp. 180 st. ok. 30 min.
Biszkopt kokosowy:
Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 st. ok. 30-40 min.
Krem:
Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki płynu, dodać wody i ugotować na niej budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.
Przekładanie placka:
Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
bafra2