Kokosowe z galaretką.doc

(241 KB) Pobierz
Kokosowe z galaretką

Kokosowe z galaretką

 

Ciasto:
- 2 jajka + 2 żółtka
- 2/3 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki kakao


Masa:
- 20 dag wiórków kokosowych
- 2 szkl. mleka
- 1/2 kostki Kasi
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 białka

Ponadto:
- galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)
- ok. 2 paczki herbatników (zależnie od wielkości blaszki - mają pokryć całą powierzchnię)

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.
Polewa:
- 1/3 Kasi
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

 


 

Białka ubić , dodać cukier , następnie żółtka i ubijać do momentu , aż masa będzie kremowa , a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 20 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką (ja wolałam wyłożyć pergaminem). Piec w temp. 200 st.C. przez 15 - 20 minut.
Wiórki kokosowe gotować w mleku , od czasu do czasu mieszając , do momentu , aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek (kiedyś robiłam dokładnie w ten sam sposób , ale tym razem pianę ubiłam z cukrem pudrem , wymieszałam z gorącymi wiórkami kokosowymi i dopiero po ostudzeniu dodałam do utartego masła).
Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie , zalać tężejącą galaretką , a na wierzchu poukładać herbatniki. Całość polać polewą czekoladową.
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu do chwili zagotowania. Przestudzić i polać ciasto

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin