Trufelki kokosowe i rumowe.doc

(66 KB) Pobierz
Trufelki kokosowe i rumowe

Trufelki kokosowe i rumowe

trufelki kokosowe    trufelki rumowe

 

Składniki:

·         1 kostka miękiego masła (250 g)

·         300 g herbatników typu "petitki" (3 paczki)

·         ¾ szklanki cukru pudru

·         2 łyżki gęstej śmietany

·         3 łyżki kakao

·         aromat

rumowy

·         150 g wiórków kokosowych + 50 g do obtoczenia

·         aromat waniliowy

Herbatniki zmielić lub rozdrobnić mikserem na proszek. Dodać masło, cukier puder, śmietanę, utrzeć. Powstałą masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i aromat rumowy, do drugiej wiórki kokosowe (150 g) i aromat waniliowy. Łyżeczką nabierać porcje masy, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kokosie. Schłodzić w lodówce

.

Rada: trufelki kokosowe można formować w kulki od razu, rumowe będą musiały stężeć w lodówce około 2 godzin, sami wyczujecie ten moment. Do rumowych można również dodać posiekane orzeszki lub migdały. Z przepisu wyszło mi 30 kokosowych i 21 rumowych trufelków.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin