CHLEB WIKTORIANSKI.doc

(226 KB) Pobierz


(źródło: Eric Treuille, Ursula Ferrigno "Rezepte aus aller Welt")

wiktorianski1

zdjecie: wiktorianski1Składniki
na ciasto:
2 łyżeczki drożdży suszonych lub
15g świeżych
1 łyżeczka cukru
300ml mleka
500g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie ciasta chlebowego:
Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.

Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.
Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki.



wiktorianski2

zdjecie: wiktorianski2

Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 200 st C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.

wiktorianski3

Zdjecie: wiktorianski 3


Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem podobno od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S.
Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin