Omlet-pizza chlebowa
Składniki
Dla 2 osób bądź 1 bardzo głodnej:3-4 kromki chleba (nie musi być świeży, ale taki,by dał się pokroić)2 plastry szynki1 cebula0,5 papryki3-4 plasterki sera żółtego(może być lekko obeschnięty)2 jajka1 łyżka mlekaszczypta proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta cukruoreganoolej do smażenia+ketchup bądź jakiś inny sos np. czosnkowy
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli i cukru.W tym czasie chleb i szynkę również pokroić w kostkę i dołożyć do warzyć i smażyć na wolnym ogniu.Jajka roztrzepać z mlekiem, proszkiem do pieczenia i oregano i zalać tą masą zawartość patelni. W trakcie smażenia podwijać brzegi omleta, by nieścięta masa podpływała pod spód.Kiedy omlet będzie złocisty, odwrócić go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki, nałożyć ser żółty i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć, aż do stopienia się sera.Polać obficie ketchupem lub innym sosem i zjeść ze smakiem.Taki omlet jest zdecydowanie bardziej sycący niż tradycyjny, robi się go szybko, no i jest świetnym sposobem na wykorzystanie chleba czy sera.Smacznego
Koteciek