Smażona cukinia.doc

(19 KB) Pobierz
Smażona cukinia

Smażona cukinia
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 kg sredniej cukinii,
250 g maki,
250 ml wody,
125 ml oleju,
1 jajo,
sol, pieprz.

1. Cukinie umyc, osuszyc, pociac wzdluz na cienkie plastry, osolic i polozyc
na ociekaczu.
2. Make ubic z woda i jajem, dodac sol i pieprz. Ciasto powinno miec konsystencje gestej smietany.
3. W glebokiej patelni rozgrzac olej.
4. Plastry cukinii zanurzac calkowicie w ciescie i wrzucac na olej. Opiec obie
strony.
5. Podawac gorace, mozna polac pikantnym sosem pomidorowym.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 78.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin