Kartofle z kalafioremPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.250 g kartofli,1 sredniej wielkosci kalafior,100 g masla,1/2 lyzeczki kminku,3 cm swiezego imbiru lub 1 lyzeczka sproszkowanego,1 lyzeczka turmeriku,1/2 lyzeczki chilli,1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu,sol do smaku,1 lyzeczka koncentratu pomidorowego.1. Obrane kartofle pokroic w plastry. Kalafior podzielic na rowne, niewielkieczastki. Posiekac imbir.2. Rozgrzac maslo w rondlu, wrzucic kartofle, kminek, imbir, czastki kalafiorai na srednim ogniu smazyc 5 min.3. Dodac do jarzyn koncentrat pomidorowy, dusic pod przykryciem na malym ogniudo miekkosci jarzyn (przy szczelnym przykryciu nie ma potrzeby podlewaniajarzyn woda). Co pewien czas potrzasac garnkiem, aby jarzyny nie przywieralydo dna.4. Podawac gorace, posypane czarnym pieprzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 52.
tatanka.com