Gołąbki inaczej.doc

(25 KB) Pobierz

Gołąbki inaczej

 

Składniki:


1 kg białej kapusty
50 dag mięsa mielonego
½ szklanki kaszy manny
1 ½ szklanki ryżu
4 jajka
przecier pomidorowy
pieprz
sól
Wegeta

 

 


Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić. Formować owalne "gołąbki". Piec na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru. Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut. Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić do smaku. "Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem. Z podanych składników wychodzi około 20 "gołąbków".


 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin