Orzechowy przekładaniec brzoskwiniowo-kokosowy.doc

(57 KB) Pobierz
Orzechowy przekładaniec brzoskwiniowo-kokosowy

Orzechowy przekładaniec brzoskwiniowo-kokosowy

Składniki:

 

biszkopt orzechowy:

·         4 jajka

·         50g mielonych orzechów włoskich

·         80g cukru kryształu

·         50g mąki pszennej

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 łyżki bułki tartej

biszkopt kokosowy:

·         6 białek

·         1/2 szklanki cukru kryształu

·         150g kokosu

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

·         1 puszka brzoskwiń

·         1 kostka margaryny

·         6 żółtek

·         1/2 budyniu śmietankowego

·         1 łyżka mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, a następnie mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać orzechy i bułkę tartą. Wymieszać, przelać do formy prostokątnej dużej. Piec w temp. 180 st. ok. 30 min.

 

Biszkopt kokosowy:

Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 st. ok. 30-40 min.

Krem:

Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki płynu, dodać wody i ugotować na niej budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.

Przekładanie placka:

Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy

Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin