Kaczka pieczona z jabłkami .
Składniki:
1 kaczka
6 jabłek (kwaśnych)
olej słonecznikowy
4 łyżeczki soku z cytryny
miód
100 ml białego wina
sól, pieprz, majeranek, cukier
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę po wypatroszeniu i umyciu natrzeć przyprawami z zewnątrz i wewnątrz. Dodatkowo polać kaczkę niewielką ilością miodu z zewnątrz. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, a na koniec posypać majerankiem. Część z nich umieścić w jamie brzusznej kaczki, drugą cześć dusić osobno i podawać razem z kaczką. Piec ok. 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 165ºC, polewając winem i bulionem dla uzyskania lepszego smaku. Po upieczeniu dodajemy pozostałe jabłka z majerankiem i cukrem, które należy zapiec ok. 10 min. Po przygotowaniu potrawy odczekać chwilę, spróbować i dodać soku z cytryny do smaku.
PATRIA