Żeberka po lubusku z tymiankiem.pdf

(356 KB) Pobierz
ŻEBERKA PO LUBUSKU Z TYMIANKIEM
Składniki na 6 porcji:
Czas przygotowania: 240 minut
1,5 kg żeberek wieprzowych
słoik dżemu pomarańczowego
2 pomarańcze
szklanka przecieru pomidorowego
tymianek
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej
Żeberka dokładnie oczyść i podziel. Cebulę oraz tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Pomarańcze umyj, obierz i pokrój je na półplasterki.
Przygotuj glazurę do żeberek: w wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę oraz czosnek,
dodaj dżem, przecier oraz tymianek, po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem.
Żeberka przesmaż następnie na oleju na złoto, oprósz solą i pieprzem, zanurz w glazurze. Wstaw na
minimum godzinę do lodówki, jednak najlepiej by było, gdyby leżały w lodówce przez kilka godzin, a
nawet przez noc.
Żeberka ułóż w brytfance, poprzetykaj je plastrami pomarańczy, przykryj i piecz w nagrzanym do
temperatury 200 o C piekarniku ok. 1,5 godziny, smarując co jakiś czas resztą glazury.
Porcja: 450 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”
886130387.001.png 886130387.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin