Mininaleśniki z malinami.pdf

(284 KB) Pobierz
MININALEŚNIKI Z MALINAMI
Składniki na 4 porcje:
Czas przygotowania: 45 minut
Na ciasto:
2 szklanki mleka
25 dag mąki
2-3 jajka
łyżka oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
2,5 szklanki dorodnych malin
szklanka śmietany kremówki
opakowanie cukru waniliowego (jako dodatek do
śmietany)
olej do smażenia
W sporej misie wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, olej i szczyptę soli. Następnie dodaj ubite na sztywno
białka. Na rozgrzanym oleju (na niewielkiej ilości) smaż małe, puszyste naleśniki, podobne do
racuszków (możesz smażyć po 2 lub 3 naraz).
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając podczas ubijania cukier waniliowy. Maliny dokładnie
umyj i osusz.
Gotowe mini naleśniki poukładaj piętrowo na talerzach, dekorując je obficie bitą śmietaną kremówką
i owocami malin. Danie możesz serwować także w wersji na upały, podając je z lodami waniliowymi
lub śmietankowymi zamiast bitej śmietany z cukrem waniliowym.
Porcja: 320 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”
886158457.001.png 886158457.002.png 886158457.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin