Faworki.pdf

(97 KB) Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/faworki-02//druk
Faworki
stopień trudności:
czas przygotowania: 00:30
odstawienie ciasta: 01:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco
Składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
4 Ŝółtka
1 łyŜka octu (lub spirytusu)
3–4 łyŜki gęstej śmietany
cukier puder do posypania
ok. 1/3 litra oleju lub 3/4 kostki
smalcu
Sposób przyrządzania:
Mąkę wymieszaj ze śmietaną, zrób wgłębienie, dodaj Ŝółtka i ocet. Wyrób starannie ciasto.
Kilkakrotnie składaj, wałkuj i uderzaj tłuczkiem tak, aby utworzyły się pęcherze na powierzchni
ciasta. UŜywaj moŜliwie najmniejszą ilość mąki do podsypywania w trakcie wałkowania. Gotowe
ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie, całe ciasto rozwałkuj jak najcieniej, podsypując mąką, ale nadal bardzo małą
ilością – inaczej ciasto stwardnieje. Ciasto pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości i ok.
10 cm. KaŜdy pasek przetnij w środku wzdłuŜ, zostawiając po 1,5 cm z kaŜdego boku i przewiń
przez otwór.
W rondlu roztop smalec lub olej i do gorącego wrzuć kawałeczek ciasta. Jeśli faworek od razu
wypłynie, tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany. Za pomocą pędzelka z surowych faworków
strząśnij nadmiar mąki, po czym wrzucaj do tłuszczu i smaŜ z obu stron na jasnozłoty kolor.
Osącz faworki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełóŜ na talerz i obsyp cukrem
pudrem.
Skorzystaj z naszych fotoporad i zobacz jak krok po kroku przygotować faworki »
1 z 1
2011-02-28 09:04
450651376.003.png 450651376.004.png 450651376.005.png 450651376.006.png 450651376.001.png 450651376.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin