Pączki parzone.pdf

(109 KB) Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/paczki-parzone//druk
Pączki parzone
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 5
autor: Tesco
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szkl. cukru
1/2 kostki masła
6 Ŝółtek
1 szkl. mleka
30 g droŜdŜy
1 op. cukru waniliowego
Lukier:
Sposób przyrządzania:
aromat rumowy lub 20 ml rumu
1 szkl. cukru
1/2 szkl. gorącej wody
sok z 1/2 cytryny
Przygotuj zaczyn: droŜdŜe rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka z cukrem waniliowym i 2
łyŜkami mąki. Całość pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotuj ciasto: pozostałe mleko, tłuszcz, wodę i sól doprowadź w garnuszku do wrzenia, po
czym, ciągle mieszając, dodawaj resztę mąki. Całość gotuj przez ok. 6 minut nie przestając
mieszać, tak aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki, wówczas mąka nie przylepia się do ścian
garnka i łyŜki.
Gotową masę przełóŜ do miski, następnie przestudź i zmiksuj z Ŝółtkami oraz zaczynem.
Z ciasta formuj pączki, po czym odkładaj je na pergaminie posypanym mąką. Pozostaw na 30
min, aby ponownie urosły. Po tym czasie usmaŜ je na gorącym oleju.
Przygotuj lukier: cukier zagotuj z wodą, odstaw i miksuj aŜ zbieleje. Dodaj sok z cytryny,
aromat rumowy – wszystko wymieszaj i rozrzedź kilkoma łyŜkami gorącej wody. Gotowym
lukrem polej usmaŜone pączki.
1 z 1
2011-02-28 09:11
450657035.003.png 450657035.004.png 450657035.005.png 450657035.006.png 450657035.001.png 450657035.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin