Pączki parzone.pdf
(
109 KB
)
Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/paczki-parzone//druk
Pączki parzone
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 5
autor: Tesco
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szkl. cukru
1/2 kostki masła
6 Ŝółtek
1 szkl. mleka
30 g droŜdŜy
1 op. cukru waniliowego
Lukier:
Sposób przyrządzania:
aromat rumowy lub 20 ml rumu
1 szkl. cukru
1/2 szkl. gorącej wody
sok z 1/2 cytryny
Przygotuj zaczyn: droŜdŜe rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka z cukrem waniliowym i 2
łyŜkami mąki. Całość pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotuj ciasto: pozostałe mleko, tłuszcz, wodę i sól doprowadź w garnuszku do wrzenia, po
czym, ciągle mieszając, dodawaj resztę mąki. Całość gotuj przez ok. 6 minut nie przestając
mieszać, tak aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki, wówczas mąka nie przylepia się do ścian
garnka i łyŜki.
Gotową masę przełóŜ do miski, następnie przestudź i zmiksuj z Ŝółtkami oraz zaczynem.
Z ciasta formuj pączki, po czym odkładaj je na pergaminie posypanym mąką. Pozostaw na 30
min, aby ponownie urosły. Po tym czasie usmaŜ je na gorącym oleju.
Przygotuj lukier: cukier zagotuj z wodą, odstaw i miksuj aŜ zbieleje. Dodaj sok z cytryny,
aromat rumowy – wszystko wymieszaj i rozrzedź kilkoma łyŜkami gorącej wody. Gotowym
lukrem polej usmaŜone pączki.
1 z 1
2011-02-28 09:11
Plik z chomika:
amelk4
Inne pliki z tego folderu:
Pączki z dżemem.pdf
(114 KB)
Pączki wiedeńskie.pdf
(114 KB)
Pączki tyrolskie z serem.pdf
(106 KB)
Pączki parzone.pdf
(109 KB)
Pączki włoskie z migdałami.pdf
(94 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin