Przepis z programu Rodzinne Święta Jamiego
Składniki:
· 1 szklanka mąki z dodatkiem środka spulchniającego (albo szklanka zwykłej mąki pszennej z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia)
· 1 szklanka mleka
· 1 duże jajko
· szczypta soli morskiej
· 1 gruszka
· kilka kawałków masła
· jogurt naturalny i płynny miód do podania
Przygotowanie:
Starannie wymieszaj w misce mąką z mlekiem i jajkiem. Zetrzyj gruszkę i przemieszaj wszystko. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i stop na niej kawałek masła. Nałóż na patelnię 3 placki łyżką (po 2 łyżki ciasta na każdy placek) i smaż kilka minut z jednej i minutę - dwie z drugiej strony, aż będą złociste. Podawaj je od razu z porcją jogurtu, polane miodem. Ciasto można dosłodzić, dodać więcej mąki, żeby było gęstsze i upiec w foremkach do mufinek, wypełniając je w połowie. Piekarnik trzeba rozgrzać do 200 stopni C.
© Jamie Oliver
wiedza_z_chomikuj