Komunikowanie się z gośćmi w języku obcym w zakresie usług hotelarskich.pdf

(291 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04].Z1.03_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Mariusz Ławro
Komunikowanie się z gośćmi w języku obcym w zakresie
usług hotelarskich. 341[04].Z1.03
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
,,Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
 
93938191.002.png 93938191.003.png 93938191.004.png
Recenzenci:
mgr Liona Trzcińska
mgr inż. Edyta Jamróz
Opracowanie redakcyjne:
mgr Mariusz Ławro
Konsultacja:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[04].Z1.03
Komunikowanie się z gośćmi w języku obcym w zakresie usług hotelarskich zawartego
w modułowym programie nauczania dla zawodu technik hotelarstwa.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
,,Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Sytuacje życia codziennego
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
13
4.1.3. Ćwiczenia
13
4.1.4. Sprawdzian postępów
16
4.2. Obiekty i usługi hotelarskie.
17
4.2.1. Materiał nauczania
17
4.2.2. Pytania sprawdzające
25
4.2.3. Ćwiczenia
26
4.2.4. Sprawdzian postępów
28
4.3. Personel, pomieszczenia oraz osoby niepełnosprawne w zakładzie
hotelarskim
29
4.3.1. Materiał nauczania
29
4.3.2. Pytania sprawdzające
33
4.3.3. Ćwiczenia
33
4.3.4. Sprawdzian postępów
34
4.4. Program pobytu gości hotelowych oraz regulamin w zakładzie
hotelarskim.
35
4.4.1. Materiał nauczania
35
4.4.2. Pytania sprawdzające
37
4.4.4. Sprawdzian postępów
38
5. Sprawdzian osiągnięć.
39
6. Literatura
44
,,Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
4.4.3. Ćwiczenia
37
1. WPROWADZENIE
Poradnik ten będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy i umiejętności językowych, by
móc sprawnie się komunikować z gościem hotelowym w języku obcym. Poradnik jest oparty
na języku angielskim, ale również może stanowić wzorzec do kształtowania swoich
umiejętności w innym języku obcym zawodowym dla hotelarstwa.
Wporadniku zamieszczono:
1. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś
mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.
2. Cele kształcenia tej jednostki modułowej.
3. Materiał nauczania (rozdział 4) umożliwia samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną
literaturę oraz inne źródła informacji. Obejmuje on również ćwiczenia, które zawierają:
- wykaz materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnych do realizacji ćwiczenia,
- pytania sprawdzające wiedzę potrzebną do wykonania ćwiczenia,
- sprawdzian osiągnięć,
4. Przykład zadania/ćwiczenia oraz zestaw pytań sprawdzających Twoje opanowanie
wiedzy i umiejętności z zakresu całej jednostki. Zaliczenie tego ćwiczenia jest dowodem
osiągnięcia umiejętności praktycznych określonych w tej jednostce modułowej.
Wykonując sprawdzian postępów powinieneś odpowiadać na pytanie tak lub nie, co
oznacza, że opanowałeś materiał albo nie.
5. Literatura i bibliografia.
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz dane ćwiczenie.
Po przerobieniu materiału spróbuj zaliczyć sprawdzian z zakresu jednostki modułowej.
,,Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
341[04].Z1
Działalność zakładu hotelarskiego
341[04].Z1.01
Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich
341[04].Z1.02
Organizowanie działalności hotelarskiej
341[04].Z1.03
Komunikowanie się z gośćmi w języku obcym w zakresie
usług hotelarskich
Schemat jednostek modułowych
,,Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93938191.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin