Sernik wiedeński.docx

(12 KB) Pobierz

Sernik wiedeński

 

 

Składniki:

CIASTO:

·       15 dag mąki

·       12 dag masła lub margaryny

·       5 dag cukru pudru

·       1 żółtko

MASA SEROWA:

·       1 kg sera

·       10 jaj

·       40 dag cukru pudru

·       30 dag masła lub margaryny

·       2 budynie śmietankowe

·       skórka z 1 cytryny

·       sok z 1 cytryny

·       rodzynki

 

 

Sposób przygotowania:

              Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem i upiec.

Jeżeli ser jest w kostce, przekręcić go przez maszynkę.

Masło utrzeć na pulchną masę, dodać żółtka i przesiany cukier. Następnie dodać ser. Z białek ubić pianę.

Do utartego sera dodać pianę, 2 budynie śmietankowe w proszku, skórkę z 1 cytryny i sok z cytryny. Wsypać rodzynki.

Wszystko wyłożyc na podpieczony spód.

Piec około godziny w temperaturze 180°C.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin