Karpatka pyszna.doc

(22 KB) Pobierz

Karpatka pyszna

 

 

Składniki:

CIASTO:

·       1 szklanka mąki

·       ½ szklanki wody

·       ½ kostki margaryny

·       4 jaja

KREM:

·       2 budynie waniliowe lub śmietankowe

·       1 kostka masła lub margaryny

·       ½ litra mleka

·       cukier

·       olejek rumowy

 

 

Sposób przygotowania:

              Zagotować wodę, dodać margarynę. Gdy się rozpuści dodać mąkę. Pogotować chwilę mocno mieszając. Przestudzić. Dodać 4 całe jaja i wymieszać wszystko mikserem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Ugotować budynie na ½ litra mleka. Przestudzić. Utrzeć masło, dodając do niego stopniowo budyń. Na koniec dodać kilka kropli olejku rumowego.

Przełożyć części ciasta kremem. Posypać cukrem pudrem

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin