Śledzie z buraczkami
Składniki
- 400 gramowa paczka matijasów pokrojonych na nieduże kawałki (możemy je dzień wcześniej zamarynować w oleju z pieprzem w kulkach, liśćmi laurowymi, cebulą i sokiem z cytryny lub octem winnym)
- 2-3 cebule- 2 duże buraki- 2 duże ziemniaki- 3-4 korniszony, pokrojone w drobną kostkę- 2 jajka- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu naturalnego- sól, pieprz
-buraki z ziemniakami i jajkami gotujemy
- majonez mieszamy z jogurtem (w dowolnych proporcjach, jak kto lubi)w dość dużym naczyniu układamy warstwami:-ziemniaki kroimy w kostkę (posolone, popieprzone)- warstwa sosu majonezowo-jogurtowego- śledzie- ogórki- warstwa sosu
- cebula pokrojona w kostkę,- buraczki pokrojone w kostkę, posolone, popieprzone- warstwa sosu- jak coś zostało, operację powtarzamy- wierzch posypujemy utartym jajkiemodstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło
robaczek_1976