Śledzie z buraczkamii .doc

(25 KB) Pobierz
Śledzie z porami

 Śledzie z buraczkami

 

Składniki

- 400 gramowa paczka matijasów pokrojonych na nieduże kawałki (możemy je dzień wcześniej zamarynować w oleju z pieprzem w kulkach, liśćmi laurowymi, cebulą i sokiem z cytryny lub octem winnym)

- 2-3 cebule
- 2 duże buraki
- 2 duże ziemniaki
- 3-4 korniszony, pokrojone w drobną kostkę
- 2 jajka
- pół szklanki majonezu

- pół szklanki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz


-buraki z ziemniakami i jajkami gotujemy

- majonez mieszamy z jogurtem (w dowolnych proporcjach, jak kto lubi)
w dość dużym naczyniu układamy warstwami:
-ziemniaki kroimy w kostkę (posolone, popieprzone)
- warstwa sosu majonezowo-jogurtowego
- śledzie
- ogórki
- warstwa sosu

- cebula pokrojona w kostkę,
- buraczki pokrojone w kostkę, posolone, popieprzone
- warstwa sosu
- jak coś zostało, operację powtarzamy
- wierzch posypujemy utartym jajkiem
odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin