· 3 sztuki ćwiartek z kurczaka możesz kupić jakiekolwiek inne mięso z kurczaka, np. pałki itp
· 0.5 kg ryżu Basmati albo jakiegoś dobrego, zwykłego białego ryżu który nie będzie się kleił- ma być po ugotowaniu sypki
· 2 cebule
· 3 ząbki czosnku
· spory kawałek imbiru ok.3 centymetrowy
· 1 puszka pomidorów lub świeże
· sok z 1 cytryny
· przyprawy:
· sól wg uznania
· ziarenka pieprzu ok.3/4 łyżeczki- można je lekko rozbić w moździerzu
· kilka ziarenek kardamonu (rozłupać)*
· 1 łyżeczka chilli mielone
· 1 .5 łyżeczki garam masala
· 1 łyżeczka zeera*
· 1 łyżeczka przyprawy np. Bombay Biryani Mix Masala
· suszone liście kozieradki (Kasoori Methi)*
· suszone lub świeże papryczki chilli*
· * przyprawy zaznaczone gwiazdką nie są konieczne, bo też nie każdy ma dostęp do nich; ja np. mieszkam w Gdańsku i- co prawda- jest tu sklep Kuchnia Świata, ale mają drożej i mały wybór przypraw.
1. Ryż namocz w wodzie na ok. 1.5-2h.Kurczaka obierz ze skóry, podziel na 3 części. Cebulę, czosnek i imbir- tak jak w pozostałych przypadkach- doprowadź do brązowości. Następnie dodaj kawałki kurczaka uprzednio umytego niech się trochę podsmaży. Dodaj sól, a potem sok z cytryny (mięso nie będzie wydzielało zapachu).Dodaj puszkę pomidorów, rozgnieć je trochę i dobrze wymieszaj. Po ok 8 minutach dodaj przyprawy: garam masalę, zeerę*, chilli, mix do kurczaka (jak masz), świeże papryczki (pokrojone) 2-3 szt* a jak suszone to rozdrobnij w moździerzu, ziarenka pieprzu i kardamon. Wymieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu. Wstaw ryż. Gotuj do czasu jak będzie "aldente" ale nie twardy; sypki. Dolej trochę wody do kurczaka, a następnie dodaj ryż. Dobrze wymieszaj. Dodaj troszkę suchej kozieradki* (1 łyżeczkę). Gotuj jeszcze ok. 10-15 min aż wszystko się wchłonie (nie może być żadnej wody, musi wsiąknąć). Następnie wyłącz, pokrywkę owiń ścierką i przykryj ryż. Pozostaw na ok 10 min.
australijczycy