Składniki:2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru2 jajka2 żółtka20 dag margaryny3 łyżki mleka3 łyżki miodu2 łyżeczki sody oczyszczonej1 opakowanie cukru waniliowego Krem:2 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)0,5 szklanki cukru750 ml mleka1 cukier waniliowy10 dag margarynyorzechy włoskiePolewa: 3 łyżki śmietany (18-22%)3 łyżki cukru3 łyżki kakaoSposób wykonania:Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180st.C, blaszka ok. 30x20cm) Orzechy rozdrobnić, sprażyć na patelni. Budynie ugotować z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodać 10 dag margaryny i wymieszać. Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku. Posypać orzechami. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem. Wystudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając. Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.
rreenegat