Przekładaniec.odt

(10 KB) Pobierz

Przekładaniec

 

 

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
Krem:
2 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
0,5 szklanki cukru
750 ml mleka
1 cukier waniliowy
10 dag margaryny
orzechy włoskie
Polewa:
3 łyżki śmietany (18-22%)
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

Sposób wykonania:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180st.C, blaszka ok. 30x20cm) Orzechy rozdrobnić, sprażyć na patelni. Budynie ugotować z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodać 10 dag margaryny i wymieszać. Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku. Posypać orzechami. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem. Wystudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając. Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin