Surówka wiosenna
Składniki:
pół dużej sałaty lub jedna mała
10 rzodkiewek
duży pomidor lub dwa małe
mała papryka
sos:
1,5 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
pół łyżeczki musztardy
pół ząbka czosnku
płaska łyżeczka oregano
pół łyżeczki cukru
sól, 2 łyżki oliwy
Listki sałaty po umyciu i dokładnym osuszeniu porwij na kawałki. Pozostałe warzywa umyj i oczyść. Pomidor pokrój w kostkę, rzodkiewki w plasterki lub w półplasterki, a paprykę w paseczki i dodaj je do sałaty.
Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki przegotowanej wody z sokiem z cytryny, musztardą, cukrem, solą, zmiażdżonym czosnkiem i roztartym w palcach oregano. Dodaj oliwę i dobrze połącz.
Tak przygotowanym sosem polewaj warzywa i wszystko razem delikatnie wymieszaj.
rreenegat