Sałatka znakomita do mięs i ryb.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka znakomita do miês i ryb

Sałatka znakomita do mięs i ryb

 

Składniki:

50 dag ziemniaków

2-3 jaja

duże winne jabłko

2 twarde ogórki kwaszone

2 łki oleju

łka musztardy

po półczka natki pietruszki i szczypiorku

czubata łka posiekanych orzechów włoskich

2 łki soku z cytryny

opakowanie jogurtu naturalnego

l

pieprz

 

Ugotuj ziemniaki (w łupinach), potem je obierz, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Jabłko obierz i pokrój w kostkę (możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach), skrop sokiem z cytryny. Ogórki pokrój w plasterki i wraz z jabłkiem dodaj do ziemniaków - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z orzechami i olejem.

 

Teraz opłucz szczypiorek i natkę, a następnie drobno je posiekaj. Musztardę wymieszaj z jogurtem, polej sałatkę, posyp częścią zieleniny i odstaw na godzinę.

 

Jaja ugotuj na twardo, następnie pokrój na ćwiartki i udekoruj nimi sałatkę, a całość posyp resztą zieleniny.

 

Sałatka jest znakomitym dodatkiem do zimnych mięs, śledzi oraz innych ryb.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin