Sałatka z porów z sosem winegret.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka z porów z sosem winegret

Sałatka z porów z sosem winegret

 

Składniki:

8 niewielkich porów

sos winegret:

pół szklanki oliwy z oliwek

3 łki białego octu winnego

łka drobno posiekanej natki pietruszki

łka posiekanego szczypiorku

l, pieprz

do dekoracji:

gałązka pietruszki

 

Włóż przygotowane pory do dużego garnka z osoloną wrzą wodą i gotuj na małym ogniu 8-10 minut (do czasu, gdy koniec noża bez trudu będzie wchodził w korzeń warzywa). Odcedź, po czym odsącz na papierowym ręczniku, przykrywając z wierzchu drugą warstwącznika. Pozostaw do całkowitego osuszenia i wystygnięcia.

 

Teraz przygotuj sos winegret: wlej oliwę i ocet winny do miseczki, dodaj pieprz, sól, szczypiorek i natkę. Energicznie ubij widelcem, aż do dokładnego połączenia się składników.

 

Ułóż pory równo na półmisku. Przed podaniem polej sosem winegret i ozdób gałązkami pietruszki.

 

Pory możesz podawać jako sałatkę lub jako przystawkę ze świeżą, francuską buł. Jeśli nie masz porów, w zastępstwie możesz ugotować szparagi i podać w ten sam sposób.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin