1 porcja: 671 kcal.
dla 4-6 osób
20 dag gorzkiej czekolady, 1 l mleka, 1 laska wanilii, 3 łyżki cukru, 100 ml irlandzkiej whiskey, 2 łyżki miodu, 15 dag śmietanki kremówki, piórka czekolady,
· Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
Czekoladę drobno posiekaj. Podgrzej 200 ml mleka, włóż czekoladę i podgrzewając mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku. 2. Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. I rdzeń i laskę wanilii zagotuj w pozostałym mleku, laskę usuń. Do mleka wlej czekoladę, dodaj cukier, wymieszaj. Następnie dołóż miód i whiskey. 3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Gorącą czekoladę rozlej do czterech ogrzanych szklaneczek. Czekoladę przykryj warstwą bitej śmietanki. Udekoruj piórkami czekolady lub posyp słodkim kakako. Natychmiast podawaj.
Atena80