Czekolada po irlandzku.doc

(89 KB) Pobierz
Czekolada po irlandzku
Czekolada po irlandzku

Czekolada po irlandzku

1 porcja: 671 kcal.

Składniki

dla 4-6 osób

20 dag gorzkiej czekolady,
1 l mleka,
1 laska wanilii,
3 łyżki cukru,
100 ml irlandzkiej whiskey,
2 łyżki miodu,
15 dag śmietanki kremówki,
piórka czekolady,

·         Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

Czekoladę drobno posiekaj. Podgrzej 200 ml mleka, włóż czekoladę i podgrzewając mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku. 2. Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. I rdzeń i laskę wanilii zagotuj w pozostałym mleku, laskę usuń. Do mleka wlej czekoladę, dodaj cukier, wymieszaj. Następnie dołóż miód i whiskey. 3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Gorącą czekoladę rozlej do czterech ogrzanych szklaneczek. Czekoladę przykryj warstwą bitej śmietanki. Udekoruj piórkami czekolady lub posyp słodkim kakako. Natychmiast podawaj.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin