CIASTO_RAFAELLO[1].doc

(20 KB) Pobierz
CIASTO RAFAELLO

CIASTO RAFAELLO

Gorąco polecam. Przepis na ciasto proste do zrobienia, a do tego bardzo smaczne.

Potrzebne składniki:

·  2 tabliczki białej czekolady

·  2 galaretki o smaku cytrynowym

·  200 g wiórków kokosowych

·  2 opakowania bitej śmietany w proszku(tej błyskawicznej)

·  1 paczka podłużnych biszkoptów

·  2 szklanki mleka

·  2 szklanki gorącej wody

·  1 paczka kokosanek do dekoracji

·  nieco likieru adwokat do ponczowania biszkoptów

Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy póki się nie rozpuści. Zostawiamy aż do całkowitego przestudzenia. Z mlekiem ubijamy bitą śmietanę w proszku i gdy zaczyna nabierać właściwej konsystencji, dodajemy po łyżce tężejącej galaretki z czekoladą. Na koniec wsypujemy 3/4 wiórków kokosowych. Na blaszce układamy biszkopty i ponczujemy je wedle uznania. Wylewamy ubitą masę, posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Choć trzeba uczciwie przyznać, że rafaello smakuje najlepiej następnego dnia.

Jeśli kto ma ochotę może samemu pokusić się o upieczenie biszkoptowego spodu do rafaello. Można też dla urozmaicenia dodać do masy płatki migdałowe.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin