Sprawozdanie 14 - 16.05.2012.docx

(33 KB) Pobierz

Patrycja Kąkol                                                                                                                                       16.05.2012
186504
Mikrobiologia
grupa : Środa, godz. 730-900

 

Ćwiczenie 14
Różnicowanie pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae.

 

Enterobakterie  to monotypowy rząd (Enterobacteriales) i rodzina (Enterobacteriaceae) Gram-ujemnych bakterii jelitowych o kształcie pałeczek, niesporulujące, fermentujące glukozę i tworzące kwas.

Są to dość duże komórki bakteryjne, urzęsione, niektóre szczepy są otoczkowe. Są względnymi beztlenowcami. Hoduje się je na prostych podłożach w warunkach normalnej atmosfery. Różnicuje się je poprzez posiew szeregu izolacyjnego, wykrywając poszczególne zdolności jak:

fermentacja laktozy

wytwarzanie indolu z tryptofanu

rozkład mocznika (ureaza)

wytwarzanie siarkowodoru.

Posiadają rzęski, dzięki którym mogą się poruszać – wyjątek stanowi Klebsiella i Shigella, które nie mają zdolności ruchu. Posiadają antygenty somatyczne: – rzęskowe (H), otoczkowe (K), somatyczne (O) i fimbriowe.

Większość bakterii Gram-ujemnych wykrywanych w tlenowych hodowlach stolca należy do rodziny Enterobacterioceae. Większość Enterobacteioceae stanowią wszechobecne, niechorobotwórcze bakterie, które występują w dużych ilościach w jelicie grubym człowieka, ale mogą znajdować się na skórze i w ustnej części gardła oraz w wodzie. Większość to drobnoustroje oportunistyczne, zakażające chorych lub osoby osłabione – związane z zakażeniami przyrannymi, zakażeniami układu moczowego, posocznicą, wtórnymi zapaleniami płuc, a także zakażeniami szpitalnymi.

Podział

Obecnie najważniejszym kryterium podziału bakterii jest podobieństwo genetyczne. Bakterie sklasyfikowane jako Enterobacteriaceae mają podobne cechy strukturalne, antygenowe i genetyczne. Większość Enteobacteriaceae należy do fizjologicznej flory jelitowej lub powoduje choroby przewodu pokarmowego, ale niektóre bakterie z tej rodziny występują w środowisku i tylko wyjątkowo mogą być czynnikami chorobotwórczymi dla przewodu pokarmowego. Należą tu między innymi: Citrobacter, Erwinia, Escherichia, Proteus, Salmonella, Shigella.

 

 

Zadanie:

Identyfikacja gatunków pałeczek jelitowych na podstawie wybranych testów

biochemicznych

a)      Badanie zdolności do fermentacji laktozy:

badany przez nas szczep nie posiadał zdolności fermentacji laktozy  LAC –

b)      Badanie zdolności do rozkładu mocznika:

badany przez nas szczep nie posiadał zdolności rozkładu mocznika  URE –

c)       Badanie zdolności do fermentacji glukozy, laktozy i wytworzenia siarkowodoru na podłożu Kliglera:

Badany prze nas szczep posiadał zdolność do fermentacji glukozy GLU +

Nie posiadał zdolności do fermentacji laktozy na tym podłożu  LAC –

Nie posiadał zdolności wytworzenia siarkowodoru  H2S –

d)      Badanie wykorzystania cytrynianiu jako jedynego źródła węgla na podłożu Simonsa (reakcja C z szeregu IMVC)

Badany przez nas szczep  posiada zdolność do wykorzystania cytrynianiu jako jedynego źródła węgla CIT +

e)      Reakcja z czerwienią metylową badająca zdolność do zakwaszania podłoża Clarca w wyniku rozkładu glukozy (reakcja M z szeregu IMVC):

Nasz szczep nie posiadał zdolności rozkładu glukozy na podłożu Clarca M –

f)        Badanie zdolności do wytworzenia acetoiny z glukozy na podłożu Clarca (reakcja V z szeregu IMVC):
Nie wystąpiła malinowa barwa, oznacza to, że badany szczep nie posiada zdolności do wytworzenia acetoiny  V –

g)       Badanie zdolności do wytworzenia indolu z tryptofanu (reakcja I z szeregi IMVC):

Podczas przekształcenia tryptofanu w indol z odczynnikiem Kovacsa powstaje kolor wiśniowy, tutaj go nie było. Oznacza to, ze nasza próba nie posiada tej zdolności  I –

 

Wykorzystując tabele stwierdzono, że badanym szczepem bakterii jest Enterobacter.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin