Patrycja Kąkol 16.05.2012186504Mikrobiologiagrupa : Środa, godz. 730-900
Ćwiczenie 14Różnicowanie pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae.
Enterobakterie to monotypowy rząd (Enterobacteriales) i rodzina (Enterobacteriaceae) Gram-ujemnych bakterii jelitowych o kształcie pałeczek, niesporulujące, fermentujące glukozę i tworzące kwas.
Są to dość duże komórki bakteryjne, urzęsione, niektóre szczepy są otoczkowe. Są względnymi beztlenowcami. Hoduje się je na prostych podłożach w warunkach normalnej atmosfery. Różnicuje się je poprzez posiew szeregu izolacyjnego, wykrywając poszczególne zdolności jak:
fermentacja laktozy
wytwarzanie indolu z tryptofanu
rozkład mocznika (ureaza)
wytwarzanie siarkowodoru.
Posiadają rzęski, dzięki którym mogą się poruszać – wyjątek stanowi Klebsiella i Shigella, które nie mają zdolności ruchu. Posiadają antygenty somatyczne: – rzęskowe (H), otoczkowe (K), somatyczne (O) i fimbriowe.
Większość bakterii Gram-ujemnych wykrywanych w tlenowych hodowlach stolca należy do rodziny Enterobacterioceae. Większość Enterobacteioceae stanowią wszechobecne, niechorobotwórcze bakterie, które występują w dużych ilościach w jelicie grubym człowieka, ale mogą znajdować się na skórze i w ustnej części gardła oraz w wodzie. Większość to drobnoustroje oportunistyczne, zakażające chorych lub osoby osłabione – związane z zakażeniami przyrannymi, zakażeniami układu moczowego, posocznicą, wtórnymi zapaleniami płuc, a także zakażeniami szpitalnymi.
Obecnie najważniejszym kryterium podziału bakterii jest podobieństwo genetyczne. Bakterie sklasyfikowane jako Enterobacteriaceae mają podobne cechy strukturalne, antygenowe i genetyczne. Większość Enteobacteriaceae należy do fizjologicznej flory jelitowej lub powoduje choroby przewodu pokarmowego, ale niektóre bakterie z tej rodziny występują w środowisku i tylko wyjątkowo mogą być czynnikami chorobotwórczymi dla przewodu pokarmowego. Należą tu między innymi: Citrobacter, Erwinia, Escherichia, Proteus, Salmonella, Shigella.
a) Badanie zdolności do fermentacji laktozy:
badany przez nas szczep nie posiadał zdolności fermentacji laktozy LAC –
b) Badanie zdolności do rozkładu mocznika:
badany przez nas szczep nie posiadał zdolności rozkładu mocznika URE –
c) Badanie zdolności do fermentacji glukozy, laktozy i wytworzenia siarkowodoru na podłożu Kliglera:
Badany prze nas szczep posiadał zdolność do fermentacji glukozy GLU +
Nie posiadał zdolności do fermentacji laktozy na tym podłożu LAC –
Nie posiadał zdolności wytworzenia siarkowodoru H2S –
d) Badanie wykorzystania cytrynianiu jako jedynego źródła węgla na podłożu Simonsa (reakcja C z szeregu IMVC)
Badany przez nas szczep posiada zdolność do wykorzystania cytrynianiu jako jedynego źródła węgla CIT +
e) Reakcja z czerwienią metylową badająca zdolność do zakwaszania podłoża Clarca w wyniku rozkładu glukozy (reakcja M z szeregu IMVC):
Nasz szczep nie posiadał zdolności rozkładu glukozy na podłożu Clarca M –
f) Badanie zdolności do wytworzenia acetoiny z glukozy na podłożu Clarca (reakcja V z szeregu IMVC):Nie wystąpiła malinowa barwa, oznacza to, że badany szczep nie posiada zdolności do wytworzenia acetoiny V –
g) Badanie zdolności do wytworzenia indolu z tryptofanu (reakcja I z szeregi IMVC):
Podczas przekształcenia tryptofanu w indol z odczynnikiem Kovacsa powstaje kolor wiśniowy, tutaj go nie było. Oznacza to, ze nasza próba nie posiada tej zdolności I –
Wykorzystując tabele stwierdzono, że badanym szczepem bakterii jest Enterobacter.
patrycja2605