Rozumienie ze słuchu PR.doc

(159 KB) Pobierz

Rozumienie ze słuchu

Poziom rozszerzony


Zadanie 16. (5 pkt.)

Zapoznaj się ze zdaniami podanymi w tabeli. Usłyszysz dwukrotnie tekst opowia­dający o pożarze Londynu. Na podstawie usłyszanych informacji zdecyduj, które zdania są zgodne z treścią tekstu (TRUE), a które nie (FALSE). Zaznacz znakiem X odpowiednią rubrykę w tabeli. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.

 

 

 

TRUE

FALSE

16.1.

The houses ruined in the Great Fire were all destroyed by flames.

 

 

16.2.

The Great Fire of London claimed very few fatalities.

 

 

16.3.

London had not had any fire prevention laws before the Great Fire.

 

 

16.4.

More advanced fire engines were brought from Holland.

 

 

16.5.

In 1682 London suffered in a fire which spread after a timber yard had burnt down.

 

 


Wskazówki

Wykorzystaj należycie czas prze­znaczony na przygotowanie się. Przeczytaj wszystkie zadania wraz z podanymi odpowiedzia­mi i zastanów się, o czym będzie mowa w nagraniu oraz na jakie informacje musisz zwrócić szcze­gólną uwagę.

Słuchając nagrania po raz pierw­szy, spróbuj wybrać właściwe odpowiedzi. Słuchając ponownie, sprawdź, czy są one prawidłowe i odpowiedz na pozostałe pyta­nia.

Nigdy nie pozostawiaj zadania bez rozwiązania - jeśli nie wiesz, jak odpowiedzieć, udziel odpo­wiedzi, która wydaje Ci się bar­dziej prawdopodobna w kon­tekście usłyszanych informacji.


 


Zadanie 17. (5 pkt.)

Zapoznaj się ze zdaniami podanymi w tabeli. Usłyszysz dwukrotnie fragment wywiadu dotyczącego sztuki gotowania. Na podstawie usłyszanych informacji zdecyduj, które zdania są zgodne z jego treścią (TRUE), a które nie (FALSE). Zaznacz znakiem X odpowiednią rubrykę w tabeli. Za każdą poprawną odpowiedź otrzymasz 1 punkt.

 

 

 

TRUE

FALSE

17.1.

The Science of Cooking \s about understanding how and why principles of chemistry and physics affect food preparation.

 

 

17.2.

One of the questions that led to the project was how to make foam stay foamy.

 

 

17.3.

Adding salt to water does not raise the boiling point of water significantly.

 

 

17.4.

A small amount of salt does not prevent vegetables from being overcooked.

 

 

17.5.

An average amount of salt added to water has practically no effect on the taste of cooked vegetables.

 

 


Wskazówki

Przed wysłuchaniem nagrania uważnie przeczytaj polecenie, gdyż na ogół zawiera ono infor­macje na temat treści tekstu. Przeczytaj zadania i podane moż­liwości odpowiedzi. Dzięki nim dowiesz się, o czym będzie mowa w wywiadzie. Pamiętaj, że w za­daniach typu prawda/fał...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin