Słowak.rtf

(2 KB) Pobierz

Słowak

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

20 dag cukru pudru

10 dag margaryny

2 jajka

4 łyżki miodu

2 łyżeczki sody

3 łyżki kwaśniej śmietany

Suche składniki ciasta połączyć z margaryną i posiekać. Następnie dodać jajka, miód oraz śmietanę, szybko wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i upiec trzy placki. Piec około 10 minut w temp. 200C

Masa I

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

8 dag cukru

cukier waniliowy

10 dag masła

Obydwie mąki rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone mąki i ugotować budyń. Do gorącego dodać masło, wymieszać i gorący rozsmarować na pierwszym upieczonym placku, przykryć natychmiast drugim plackiem.

Masa II

Kilogram jabłek

Galaretka owocowa (najlepiej agrestowa)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć. Na koniec dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Jabłka odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyłożyć na przygotowanym wcześniej placku i przykryć ostatnim plackiem.

Masa III

20 dag orzechów włoskich

2 łyżki miodu

3 łyżki masła

1-2 łyżki śmietanki

Orzechy drobno pokroić, dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotować do chwili aż masa zgęstnieje, wyłożyć na ciasto

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin