O ile każdy zna i lubi pierogi ruskie oraz pierogi z kapustą i grzybami, o tyle pierogi z kaszą gryczaną, chociaż należą do kanonu potraw wigilijnych nie są potrawą aż tak popularną, choć bardzo smaczną.
· Składniki na ciasto:
· mąka
· ciepła woda
· łyżka oleju
· Składniki na farsz:
· kasza gryczana
· cebula
· słonina wędzona
· biały ser
· sól i pieprz do smaku
Do mąki dodajemy małymi porcjami ciepłą wodę, jednocześnie mieszając je razem. Dodajemy też olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto na pierogi musi mieć dość twardą, ale przede wszystkim gładką i zwartą konsystencję. Jeśli za bardzo się rozsypuje - dodajemy nieco wody, jeśli zbytnio klei się nam do rąk - dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na bok stolnicy w miejsce podsypane mąką i nakrywamy miską, by nie wysychało.
Gotujemy kaszę gryczaną. Cebulkę i wędzoną słoninę drobno kroimy i podsmażamy razem. Ugotowaną kaszę i usmażoną na słoninie cebulkę mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser drobno kruszymy i mieszamy z kaszą i skwarkami.
Kawałek ciasta rozwałkowujemy na płaski placek i wycinamy z niego szklanką kółka. Na kółka nakładamy po łyżeczce farszu, składamy razem na pół i mocno zaciskamy palcami na brzegach.
zorza_21