PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ.doc

(24 KB) Pobierz
PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

O ile każdy zna i lubi pierogi ruskie oraz pierogi z kapustą i grzybami, o tyle pierogi z kaszą gryczaną, chociaż należą do kanonu potraw wigilijnych nie są potrawą aż tak popularną, choć bardzo smaczną.

·         Składniki na ciasto:

·         mąka

·         ciepła woda

·         łyżka oleju

·         Składniki na farsz:

·         kasza gryczana

·         cebula

·         słonina wędzona

·         biały ser

·         sól i pieprz do smaku

Do mąki dodajemy małymi porcjami ciepłą wodę, jednocześnie mieszając je razem. Dodajemy też olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto na pierogi musi mieć dość twardą, ale przede wszystkim gładką i zwartą konsystencję. Jeśli za bardzo się rozsypuje - dodajemy nieco wody, jeśli zbytnio klei się nam do rąk - dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na bok stolnicy w miejsce podsypane mąką i nakrywamy miską, by nie wysychało.

Gotujemy kaszę gryczaną. Cebulkę i wędzoną słoninę drobno kroimy i podsmażamy razem. Ugotowaną kaszę i usmażoną na słoninie cebulkę mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser drobno kruszymy i mieszamy z kaszą i skwarkami.

Kawałek ciasta rozwałkowujemy na płaski placek i wycinamy z niego szklanką kółka. Na kółka nakładamy po łyżeczce farszu, składamy razem na pół i mocno zaciskamy palcami na brzegach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin