Pyłek kwiatowy 1.pdf

(144 KB) Pobierz
332206079 UNPDF
Pyłek kwiatowy, to cudowne białko,
po nim wspaniałe robi mi się ciałko,
bo on zawiera te dla zdrowia cuda,
które naturze zgromadzić się uda.
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Do wydania przez
roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka,
następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny. Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie,
rośliny produkują pyłek w bardzo dużych ilościach.
Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm
energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci
uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach.
Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim.
Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące potrzeby pokarmowe, oraz tworzone
są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie. Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany,
pokrywany miodem. Następuje proces fermentacji (zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty).
Zakonserwowany pyłek to pierzga.
Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu
poławiaczy pyłku. Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany. Jest
cennym produktem odżywczym i leczniczym.
Wysuszony pyłek pszczeli.
Skład chemiczny pyłku
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu
chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to:
węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne,
fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości:
arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas
palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
332206079.004.png 332206079.005.png 332206079.006.png
Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna,
lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne.
Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i
mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo,
miedź, cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B 1 , B 2 , B 3 , E, C,
B 6 , PP, P, D, H, B 12 , kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których
stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy,
bursztynowy, i wiele innych.
Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego
Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego. Zobacz!
"Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to
męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się
wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny ". -Cz. Bańskowoski
("Farmacja Polska")
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają
korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje
żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób
otyłych,
wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w
szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom
żelaza w surowicy krwi.
Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie
szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w
przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi
chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów
(będące wynikiem choroby),
pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów,
zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie
człowieka.
zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na
skutek stresu lub przepracowania,
wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów
antydepresyjnych,
wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa
koncentrację układu nerwowego,
Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób
alergicznych.
stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub
znacznie łagodzi ich objawy.
Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje
(zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
332206079.007.png 332206079.001.png
wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie
przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest
użyty razem z propolisem,
w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii
chorobotwórczych.
Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
wspomaga leczenie silnych zaparć.
przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza
krwawienia.
Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w
schorzeniach gruczołu krokowego.
w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i
fizykoterapią.
Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają
wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga
obniżyć poziom cukru we krwi.
Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości
ryboflawiny (wit. B 2 ) i innych bioelementów w pyłku.
Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych
organizmu.
Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.
Pierzga, czyli pszczele zapasy pyłku kwiatowego
Jerzy Gala
Pierzga wzmacnia nasze zdrowie,
osłabione po chorobie.
Ona siły nam przywraca,
stosować się ją opłaca.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Spożywana jest
przez pszczoły w okresach braku pyłku w przyrodzie, jesień, późna zima, wczesna wiosna.
Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę
gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem. W temperaturze ula ok. 30° C. dochodzi do
fermentacji mlekowej pyłku, zarazem jego zakonserwowania.
Pierzga ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład
chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości białka, witamin, składników mineralnych,
substancji biotycznych. Podobnie jak pyłek posiada dobre właściwości lecznicze, odtruwające.
Zastosowanie pierzgi jest analogiczne jak pyłku.
Stosowanie pyłku pszczelego
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem. Zaleca się
rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie
przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne:
dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
332206079.002.png
dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
Kuracje pyłkowe
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa
razy w roku, jesienią i wiosną.
jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.
Przepisy z pyłkiem
Stosuje się wiele sposobów na sporządzanie odżywek, leków z udziałem pyłku
pszczelego. Po sporządzeniu leku odczekać kilka godzin, zanim zażyjemy. Przy
dawkowaniu należy uwzględnić obecność dodawanych składników.
Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcam do konsultacji z lekarzem,
niektóre osoby mogą być uczulone na pyłek kwiatowy.
1. Pyłek, obnóża. Do ½ szklanki letniej wody, mleka wsypać łyżkię obnóży pyłkowych i
pozostawić na kilka godzin. Następnie lekko podgrzać, dosłodzić miodem do smaku.
Spożywać na czczo rano i wieczorem. Zalecana długość kuracji 1-2 miesiące.
2. Pyłek sproszkowany. Sproszkować pyłek w młynku do kawy. Zażywać z dodatkiem
napojów.
3. Krem pyłkowy. Wymieszać 20% pyłku z 80% miodu. Zamiast miodu może być użyty
serek, dżem.
4. Pasta pyłkowa. Wymieszać 500 gram pyłku z 500 gramami miodu, przekręcić kilka razy
przez maszynkę do mięsa.
5. Pyłek przy alergii. Do 100 gram pyłku dodać 900 gram miodu, wymieszać.
Trzytygodniową kurację rozpocząć na 3-4 tygodnie przed przewidywanym atakiem
kataru siennego, astmy. Zacząć od małych dawek pyłku, codziennie zwiększanych do 11
dnia, następnie dawki stopniowo zmniejszamy.
6. Deser pyłkowy. Do ¾l śmietanki lub mleka dodać łyżkę pyłku kwiatowego. Odczekać
kilka godzin, dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki rozdrobnionych orzechów, wiórków
kokosowych lub migdałów, następnie zmiksować.
Pyłek pszczeli w kosmetyce
7. Maseczka 1. Wymieszać 1 łyżeczkę sproszkowanego pyłku z 1 żółtkiem. Można dodać
łyżeczkę miodu. Nanieść na twarz, pozostawić na ½ godz. Wygładza i odżywia skórę.
8. Maseczka 2. Wymieszać dwie łyżeczki sproszkowanego pyłku w małej ilości wody dla
uzyskania papki. Nałożyć na twarz na 20 minut.
9. Maseczka 3. Wymieszać 2 łyżki pyłku, 2 łyżki miodu, 1 żółtko, 1 łyżkę twarogu. Nałożyć
na twarz na 20 minut. Wzmacnia, upiększa skórę.
10.Pierzga domowym sposobem.
Naturalna pierzga pozyskiwana jest w niewielkiej ilości w
pasiekach. Czynione są próby uzyskiwania podobnego produktu w sposób sztuczny, bez
udziału pszczół.
Pyłek
Idealną wręcz kompozycją wielu ważnych dla organizmu człowieka elementów jest pyłek kwiatowy.
Badania pyłku kwiatowego przeprowadzone w pracowni Wstępnych Badań Farmakologicznych AM w Krakowie potwierdziły, że pyłek
to "prawdziwa kopalnia dobra - najwspanialsza stworzona przez naturę odżywka i lek". Te opinię potwierdziło wielu innych
specjalistów. Pyłek zdumiewa badaczy różnorodnością i bogactwem składu chemicznego. Już niewielka jego ilość pokrywa dzienne
zapotrzebowanie organizmu na białko. Pyłek zawiera ponadto wszystkie z 28 biopierwiastków, witaminy z grupy B,C,D,E,A, związki
flawonoidowe oraz 36 makro i mikroelemety. Prowadzone od lat badania wykazały skuteczność pyłku w zapobieganiu miażdżycy i
leczeniu jej przyczyn.
Pyłek zawiera trzy nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu w osoczu krwi. Z kwasów tłuszczowych w
organizmie powstają substancje działające rozkurczowo na tętnice, ułatwiają przepływ krwi, zmniejszając jej lepkość, przez co
zapobiegają powstawaniu wewnątrz tętniczych zakrzepów.
332206079.003.png
Pyłek a także wyprodukowany z niego skoncentrowany wyciąg polecany jest szczególnie w stanach pozawałowych, w zaburzeniach
krążenia i nadciśnieniu tętniczym. Osoby starsze systematycznie przyjmujące POLLEN mogą się spodziewać zahamowania zmian
miażdżycowych poprawy krążenia i ogólnego samopoczucia.
Ważną rolę w biologicznym działaniu pyłku, odgrywają obecne w nim witaminy: witamina E - jest naturalnym utleniaczem, witamina
A - wpływa korzystnie m.in. na polepszenie wzroku oraz zespół witamin z grupy B normalizujących funkcjonowanie układu
nerwowego.
Lecząc pyłkiem kwiatowym, w początkowym stadium, zapalenia i przerostu gruczołu krokowego (prostaty), można z powodzeniem
zahamować i nie dopuścić do dalszego rozwoju choroby, co potwierdzili swoimi badaniami szwedzcy uczeni Erik Ash i Gosta Jonsen.
Francuski preparat o nazwie Sthenorex zawierający wyciąg z pyłku kwiatowego stosowany jest w leczeniu anoreksji, choroby, na
którą w ostatnich latach zapada coraz więcej młodych kobiet i dziewcząt.
Preparat POLLEN chroni wątrobę przed działaniem czynników toksycznych oraz zapobiega przewlekłym stanom zapalnym.
Ilość spożywanego preparatu jest dość istotna. Dorośli powinni zażywać od 4 do 6 tabletek lub kapsułek preparatu Pollen 3 do 4
razy dziennie. Dzieci odpowiednio mniej. Inaczej zażywa się preparaty oparte na skoncentrowanym wyciągu z pyłku kwiatowego, ich
dawkowanie opisane jest dokładnie w ulotkach im towarzyszących, ale na ogół wystarcza stosowanie 3 razy dziennie po jednej
tabletce najlepiej 30 minut przed posiłkiem
Produkty pszczele, dzięki swoim cennym właściwościom, stały się w ostatnim czasie przedmiotem
zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, lecz także kosmetologii.
Właściwe wykorzystanie produktów pszczelich pozwala uzyskać znakomite efekty upiększające i doprowadzić do
wyleczenia wielu schorzeń skóry lub włosów, co często jest nieosiągalne przy użyciu innych środków
leczniczych.
Właściwości odżywcze i lecznicze produktów pszczelich znane były od czasów prehistorycznych. Były one
wykorzystywane nie tylko w postaci artykułów żywnościowych, ale przede wszystkim jako leki stosowane w
różnego rodzaju dolegliwościach. Współcześnie nauka potwierdza ich lecznicze właściwości.
Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pszczoły zbierają z kwiatów
pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula
w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu
człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5
- 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki. Mak, kukurydza i łubin należą do roślin, z których pszczoły
zbierają wyłącznie pyłek. Z innych miododajnych roślin zbierają zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar. Pszczoły
zbieraczki mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w
komórkach plastra. Młode pszczoły wzbogacają go następnie liną i miodem, rozdrabniają i ubijają. Ubity w
komórkach plastra zasklepiany jest miodem i woskiem. W zasklepionej komórce plastra następuje fermentacja
beztlenowa w wyniku, której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Tak spreparowany
nazywany jest pierzgą i stanowi podstawowe źródło białka dla rozwijającej się rodziny pszczelej. Jest ponadto
źródłem substancji odżywczych i mineralnych, wykorzystywanych przez robotnice do produkcji mleczka
pszczelego.
W ciągu jednego roku od jednej rodziny pszczelej uzyskuje się od 1 do 7 kg pyłku. Może on być w części
przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Świeżo pozyskany jest nietrwały ze względu
na dużą zawartość wody i należy go konserwować, np. poprzez suszenie w temperaturze pokojowej bez
dostępu promieni słonecznych. Stosuje się też zamrażanie, liofilizację, mieszanie z miodem lub cukrem.
Pyłek kwiatowy jest produktem bardzo bogatym w biologicznie aktywne substancje. W ziarnach pyłku
pochodzących z różnych gatunków roślin stwierdzono obecność ponad 200 substancji. Do zasadniczych grup
Zgłoś jeśli naruszono regulamin