Dewolaje pieczarkowo-serowe.doc

(82 KB) Pobierz
Dewolaje pieczarkowo-serowe

Dewolaje pieczarkowo-serowe

 

Składniki:

·         4 filety z kurczaka lub 4 plastry schabu (zależy kto, co lubi)

·         ok. 15 dag pieczarek

·         0,5 - 1 cebuli

·         2 grubsze plastry sera

·         1 - 2 jajka rozmącone

·         bułka tarta lub mąka

·         margaryna lub olej

·         pieprz

·         sól

·         wegeta

·         olej do smażenia

             

 

Wykonanie:

1.     Pieczarki pokrój na części lub w kostkę.

2.     Cebulę pokrój drobno.

3.     Posól i popieprz wg siebie.

4.     Usmaż wszystko razem po chwili podlewając lekko wodą  i duś je ok. 10-15 min - będą wtedy soczyste i miękkie.

5.     Filety ubij tłuczkiem.

6.     Dopraw wegeta wg siebie (ale tylko strony zewnętrzne - dopasuj do siebie 2 filety tak, aby w miarę możliwości krawędzie pokrywały sie jednakowo i te właśnie strony wierzchnie dopraw wegetą itd.)

7.     Zamocz w jajku

, a następnie w bułce.

8.     Połóż 1 z 2. filetów na desce stroną opanierowaną i na stronę bez panierki kładz pieczarki z cebulą, tak żeby były skupione w środku na przestrzeni mięsa.

9.     Na pieczarki połóż 1 plaster sera żółtego.

10. Przykryj to 2. filetem.

11. Złap w ręce lub posmaruj jajkiem np. pędzlem brzegi i obtocz je w bułce, tak aby się skleiły i nic nie wyplynęło ze środka w czasie smążenia.

12. Smaż na oleju z obu stron delikatnie przewracając.

13. Smacznego !!!




Smaczne i baaardzo syte danie. Pieczarki również mają swój wyjątkowy smak

, ponieważ łącza się z całą resztą tzn. z serem żółtym i cebulą, a do tego przesiąkają sokiem kurczaka w środku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin