● 2 podwójne duże piersi kurczaka ● sól ● pieprz ● 10 dag kuskusu ● łyżka rodzynek ● 2 łyżki płatków migdałów ● 2 łyżki posiekanej natki ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● gałka muszkatołowa ● cynamon ● oregano ● po 2 łyżki masła i oleju
Mięso umyj i osusz, w każdym filecie natnij głęboka kieszeń, oprósz solą i pieprzem (także wewnątrz). Przykryj i odstaw na 10 min. Kuskus przygotuj według przepisu. Dodaj rodzynki, płatki, natkę, posiekaną cebulę i czosnek. Przypraw do smaku, wymieszaj. Masę włóż do kieszonek, zepnij wykałaczkami, podsmaż ze wszystkich stron na maśle wymieszanym z olejem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej tłuszczem ze smażenia. Zapiekaj 15 min w temp. 200°C. Podawaj z surówką z kiszonego ogórka i cebuli.
barbarello