Biryani.doc

(300 KB) Pobierz
Biryani

Biryani

składniki

·         0,5 kg ryżu basmati (indyjski długi ryż dostępny w każdym hipermarkecie) lub zwykłego ryżu białego,

·         4 udka z kurczaka,

·         2 dość spore cebule,

·         2 średnie pomidory,

·         ok.3 cm korzenia imbiru,

·         5 -6 ząbków czosnku,

·         przyprawy:

·         kilka sztuk goździków (nie przesadzajcie z ilością, bo potem będzie zbyt intensywnie je czuć),

·         pół łyżeczki chilli (jeśli ktoś lubi bardzo ostre można trochę więcej, ale nie za dużo),

·         ok. łyżeczki kminku,

·         sól wg uznania,

·         1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego,

·         ok. 1 łyżki garam masali,

·         można też dodać kilka ziaren kardamonu, ale nie koniecznie.

 

Sposób przygotowania

1.     Ryż zamoczyć w zimnej wodzie na jakieś 30 min.

2.     w tym czasie wyczyścić kurczaka ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i przepłukać.

3.     imbir i cebulę obrać ze skóry i posiekać. To samo zrobić z czosnkiem.

4.     cebulę lekko przybrązowić w garnku. Gdy jest już zeszklona dodać pokrojone czosnek i imbir. Wymieszać.

5.     po chwili dodać łyżeczkę ziaren pieprzu, kilka goździków i resztę przypraw według uznania, ale nie przesadzać z chilli, ponieważ będzie za ostre. Chilli można dać pół łyżeczki, a pozostałych przypraw, czyli garam masali ok. 1 łyżki stołowej, a kminku 1 małą łyżeczkę.

6.     pokroić pomidory na średniej wielkości kawałki. Dodać do garnka i wymieszać.

7.     dodać kawałki kurczaka i mieszać żeby nic się nie przypaliło.

8.     kiedy mięso trochę się podgotuje, dolać 0.5 litra gorącej przegotowanej wody, wymieszać, zakryć pokrywką i w tym czasie wstawić ryż. Uważać żeby nie rozgotować ryżu! Ma być sypki, ale nie niedogotowany!

9.     kiedy stwierdzisz, że kurczak jest już gotowy, wyłącz ogień i dodaj ryż do garnka z kurczakiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ok. 10 min aby wszystko doszło do siebie.

10. smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin