Ryba po podhalańsku60 dag filetów z ryby,1 dag mąki,15 dag oleju,16 dag ziemniaków,3 dag selera,15 dag marchwi,5 dag śliwek suszonych,2 dag masła,5 dag cebuli,3 dag śmietany,1/8 l ketchupu,1/2 cytryny,ząbek czosnku,zielenina,sól, pieprzFilety wyporcjować, skropić cytryną, oprószyć mąką, solą, pieprzem, lekko obsmażyć na oleju. Pokroić marchew w krążki, cebulę i seler w kostkę, ziemniaki w plastry, podsmażyć na oleju, dodając pod koniec masło oraz namoczone, pokrojone w paski śliwki. Rybę nałożyć na podsmażonych warzywach, zalać ketchupem zmieszanym ze śmietaną, doprawionym czosnkiem, solą i pieprzem, zapiec w piekarniku. Podawać posypaną zieleniną.
barbarello