Sola po florencku.doc

(20 KB) Pobierz
Sola po florencku

Sola po florencku
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
700 g filetow w soli,
700 g surowych lisci szpinaku,
250 ml bialego wytrawnego wina,
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,
60 g masla,
szczypta galki muszkatolowej,
sol, pieprz.
Sos:
60 g masla,
50 g maki,
500 ml mleka.

1. Filety przekroic w poprzek na polowe.
2. Szpinak umyc. Ugotowac w duzej ilosci osolonej wody (ok. 7 min). Odcedzic,
odcisnac i podsmazyc 5 min na polowie roztopionego masla. Zdjac z ognia.
Odstawic.
3. Na zimnej patelni ulozyc filety. Posolic, doprawic pieprzem, dodac reszte
masla i wino. Zagotowac. Gotowac pod przykryciem na malym ogniu 10 min.
Zdjac z ognia. Odstawic. Z podanych skladnikow przyrzadzic sos beszamelowy,
ktory polaczyc z wywarem pozostalym z gotowania ryby. Dodac sol, pieprz i
galke muszkatolowa. Wymieszac starannie i zagotowac.
4. Na dnie zaroodpornego naczynia ulozyc warstwe filetow. Pokryc beszamelem.
Nalozyc warstwe szpinaku. Pokryc beszamelem. Na nim ulozyc kolejna warstwe
filetow, beszamel itd. Ostatnia warstwe musza stanowic filety pokryte beszamelem.
5. Posypac parmezanem. Zapiekac w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku, dopoki
parmezan sie nie zarumieni.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 30.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin