Wegorz sautePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.750 g wegorza,500 g kartofli,4 zmiazdzone zabki czosnku,1/2 lyzki mielonego kminku,sol,150 ml oliwy do smazenia.1. Wegorza sprawic, zdjac z niego skore, umyc, osuszyc i pokroic w dzwonka.Osolic, doprawic mielonym kminkiem i czosnkiem.2. Rybe smazyc na silnie rozgrzanej polowie oliwy ze wszystkich stron, na zlotykolor. Zdjac z patelni i osaczyc. Trzymac w cieple.3. Kartofle obrac, obgotowac, pokroic w plasterki, osolic i smazyc na reszciesilnie rozgrzanej oliwy na jasnozloty kolor.4. Rybe podawac bardzo goraca, oblozona smazonymi kartoflami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 50.
barbarello