Pilaw z kaszki bulgur z grzybkami.docx

(130 KB) Pobierz

Pilaw z kaszki bulgur z grzybkami

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

20 dag kaszki bulgur (w ostateczości kaszki kuskus)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

20 - 25 dag suszonych grzybków shitake

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

duża cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół pęczka posiekanego koperku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

8 dag płatków migdałowych

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 łyżki masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2,5 szklanki bulionu grzybowego z kostki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag żółtego sera

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka curry

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki sosu grzybowo sojowego

 

 

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Grzyby namaczamy przez 2 godzinki i gotujemy 20 minut. Kroimy je drobno.

 

 

 

 

 

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy kilka minut. Dodajemy grzyby, podsmażamy 10 minut.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Wlewamy bulion grzybowy. Wsypujemy kaszkę bulgur, płatki migdałowe, szczyptę soli i curry oraz sos sojowy. Gotujemy następne 10 minut. Jeśli używamy kaszki kuskus, skracamy troszkę gotowanie.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Na koniec, 2 minutki przed końcem gotowania dodajemy zieleninkę. Następnie doprawiamy do smaku. Ściągamy z palnika, łączymy ze startym żółtym serem (niewielką ilość odkładamy). Rozkładamy porcje na talerze i każdą posypujemy zieleninką i tartym serem.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin