Krewetki w pikantnym ryżu z pieczarkami.docx

(127 KB) Pobierz

Krewetki w pikantnym ryżu z pieczarkami

 

Składniki na 4 porcje

 

http://gotowanie.onet.pl/0

400 g pieczarek, 400 g krewetek królewskich, 300 g ryżu, 2 cebule,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 szkl. śmietany 18% lub jogurtu, 2 łyżeczki curry w proszku,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

kilka kropel Tabasco, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, jasny sos sojowy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

po 1 łyżeczce: utłuczonych ziaren kolendry, kminku i kardamonu.

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

 

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/51b83741ecceabc9b0ad336ef03714c4,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Obrane krewetki mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy w chłodne miejsce.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/592475667efd3fca18b2b5b85a0af444,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Pieczarki w zależności od wielkości kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie oliwy z całością masła około 2 minut. Dodajemy pieczarki i kiedy zmiękną dolewamy mieszaninę śmietany z curry i tabasco. Dusimy około 15 min.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie z kminkiem, kolendrą i kardamonem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Kiedy ryż i grzyby są gotowe na pozostałej oliwie, na dużym ogniu podsmażamy krewetki około 2-3 minuty. Jeśli przesadzimy z czasem smażenia krewetek staną się gumowate i twarde.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/7b87fe1d5b1539a76cfc7cd042e157e5,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Ryż przekładamy na talerze, na niego dajemy grzyby i na końcu krewetki. Serwujemy natychmiast - gorące.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin