Farsz warzywny z beszamelem.doc

(22 KB) Pobierz
Farsz warzywny z beszamelem

Farsz warzywny z beszamelem

 

 

·         1 bakłażan,

·         1 cukinia,

·         1 czerwona papryka,

·         1 czerwona cebula,

·         1 marchewka,

·         80g masła,

·         mąka,

·         mleko,

·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry

 

Cukinię i bakłażana kroimy w pół plasterki, solimy i odstawiamy na 10 minut. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy ją na ćwiartki, a następnie na paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 30g masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i startą marchewkę. Podsmażamy je 2 – 3 minuty, po czym dodajemy paprykę. Bakłażana i cukinię osuszamy papierowym ręcznikiem z gorzkiego płynu, po czym wrzucamy na patelnię. Całość solimy, doprawiamy pieprzem i curry i smażymy do miękkości.

Przygotowujemy beszamel – z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy tylko zasmażka zacznie łapać kolor, chwytamy za rózgę i powoli zaczynamy dodawać mleko, cały czas mieszając. Beszamel powinien mieć gęstą, ale wciąż lejącą się konsystencję.

Dodajemy beszamel do warzyw i dokładnie mieszamy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin