· 1 Sos pomidorowy
· 20 dag makaronu Lubelli świdry
· 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
· 1 duża cebula
· 1 kostka bulionu -najlepiej grzybowego
· 15 dag sera żółtego
1. Makaron ugotować z kapką oleju i szczyptą soli- odcedzić.
2. Pieczarki lub inne grzybki oczyścić i umyć .
3. Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na oleju łącznie z grzybami w małym garnuszku.
4. Następnie według uznania dodać odrobinę ulubionych przypraw.
5. Wlać pół szklanki bulionu (najlepiej grzybowego).
6. Wszystko dusić mniej więcej 10 minut- czasami mieszając .
7. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.
8. Dokładamy grzyby.
9. Polewamy gotowym sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 150
barbarello