Śledzie w zalewie octowej
Składniki
4-5 płatów śledzi
solonych tzw. Matiasów4-5 dużych cebul1 marchewkaZalewa : 3 szklanki wody1/2 szklanki
octu 10 %2 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli3 ziela angielskie2 liście laurowe * szklanka - 250 ml
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, przekrawamy na połówki i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki. Z podanych składników gotujemy
zalewę, do której wrzucamy marchewkę i pokrojona cebulę. Doprowadzymy całość do wrzenia, a następnie odstawiamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (można garnek wstawić do miski z zimną wodą, aby zalewa szybciej przestygła). Do zimnej zalewy wkładamy pokrojone śledzie i wstawiamy na noc
do lodówki. Śledzie podajemy z cebulką i kwaśną śmietaną.
Basik_54