CIASTO KOKOSOWE I
Składniki:
- 1/2 l śmietany,
- 2 paczki wiórek kokoosowych,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- kostka margaryny,
- 1/2kg mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Masa: śmietanę ,wiórki i 1/2 szklanki cukru zagotowac i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać pianę z 5 białek.
Ciasto: margarynę,1/2 kg mąki,1/2 szklanki cukru,5 żółtek i proszek do pieczenia zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozłożyć na przygotowanej blasze, a następnie rozłożyc masę. Wierzch potarkować pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w temp 170 stopni.
Czas przygotowania:
Ok 50 min (lepiej żeby ciasto było odrobinę przyrumienione na wierzchu).
CIASTO KOKOSOWE II
Ciasto biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka octu
Masa:
- mąka karpatka
- pół litra mleka
- 20 dag margaryny
Posypka:
- łyżka oleju
- paczka wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
CIASTO: Odzielić żółtka i białka. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Białka ubić z cukrem. Dodać pianę z żółtek, a następnie mąkę. Piec 30 min w 220 stopniach.
MASA: przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto.
POSYPKA: Usmażyć wiórki z cukrem na złocisty kolor. Rozsypać na masę.
Basik_54