oponki.pdf

(22 KB) Pobierz
oponki
OPONKI
Składniki:
- mąka tortowa (najlepiej wrocławska) - 50 dkg
- ser biały zmielony - 50 dkg
- margaryna - 25 dkg
- cukier kryształ - 1 szklanka
- jajka - 4 sztuki
- soda oczyszczona - 1 łyŜeczka lub proszek do
pieczenia - 5 łyŜeczek
- wódka (lub jakiś spirytus) - 1 łyŜeczka
Co dalej:
Na stolnicy wyrabiamy własnymi rączkami ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę, potem
dodajemy ser i margarynę, najlepiej od razu w małych kawałkach, Ŝeby się łatwiej
wymieszało. Potem posypujemy całość równomiernie cukrem. Robimy dziurkę w środku i
wbijamy 4 jajka. Posypujemy sodą lub proszkiem do pieczenia i skrapiamy wódką. Na koniec
wszystkie składniki mieszamy, aŜ zrobi się z tego jednolita masa. JeŜeli ciasto będzie za
mokre, podsypujemy mąką, Ŝeby nie przyklejało się za bardzo do stolnicy i do rąk. Ale nie za
duŜo tej mąki!
Gotowe ciasto kroimy na kawałki, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy za
pomocą szklanki i naparstka kółka z dziurką w środku.
W szerokim garnku roztapiamy 4 kostki smalcu (lub innego tłuszczu, ale smalec jest
najlepszy) i wrzucamy kilka kółek. Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany?
Dobrze jest zostawić sobie kilka wyciętych środków i wrzucić jeden do tłuszczu. Jeśli od razu
zaczną się wokół niego robić bąbelki, wypłynie na powierzchnię i będzie się brązowił, to
znaczy, Ŝe jest ok. Tłuszcz nie moŜe być za zimny, bo wtedy oponki będą się dłuŜej smaŜyły,
przesiąkną tłuszczem i będą za cięŜkie. Nie moŜe być teŜ za gorący, bo szybko się
zabrązowią, a w środku będą surowe.
Wyciągamy oponki na tackę wyłoŜoną papierem śniadaniowym, Ŝeby tłuszcz się odsączył.
Potem układamy na talerzyku i posypujemy cukrem pudrem.
88494076.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin