KARTA POTRAWY Szaszłyki.doc

(611 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

SZASZŁYKI WARZYWNE Z SOSEM TZATZYKI

                            Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.


 

SKŁADNIKI

ILOŚĆ PRCJI:

1

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Papryka świeża

0,070

kg

Pieczarki świeże

0,060

kg

Cukinia

0,060

kg

Cebula

0,050

kg

Pieczywo

0,070

kg

Surówka z białej kapusty

0,100

kg

Olej

0,005

l

Grillmix

0,002

kg

Sól

0,002

kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOS TZATZYKI -

10

porcji

Jogurt naturalny

1,500

l

Czosnek granulowany

0,040

kg

Ogórek

0,150

kg

 

 

 

 

 

 

 


Opis surowców:


Wszystkie surowce są w restauracjach w ciągłym użyciu. Aby uzyskać lepszy wygląd na talerzu proponuje użyć papryki w różnych kolorach. Jedyna nowość to sos tzatzyki.

 


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPOSÓB PODANIA:

1.      Sos tzatzyki: (na ok. 10 porcji) 1,5l jogurtu naturalnego wymieszać z obranym i startym na drobnej tarce ogórkiem (150 g) i czosnkiem granulowanym (4 g). Sos można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.

2.      Paprykę pokroić na w miarę równe część o kształcie kwadratu, cebulę pokroić na talarki, cukinię w krążki ok. 1 cm grubości, pieczarki w zależności od rozmiaru na pół lub w ćwiartki.

3.      Obrane warzywa nabić na patyczki od szaszłyków na przemian: papryka, pieczarka, cebula, cukinia . Porcję stanowią 2 patyczki.

4.      Przed położeniem na grill, szaszłyki posmarować bejcą z Grillmixu i oleju. Następnie równomiernie opiekać po ok. 3 min z każdej strony.

5.      Dwie kromki pieczywa przekroić po skosie na pół i opiec w piecu do pizzy (na chrupiąco).

6.      Po upieczeniu szaszłyki osuszyć z nieestetycznego tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. W przeciwnym razie plama tłuszczu pozostanie na talerzu.

 

1.      Całość układamy na dużym talerzu typu S w kształcie litery V. W środek nakładamy 100 g surówki.

2.      Na mniejszym talerzyku podajemy tosty z ciemnego pieczywa, krojone na skos (na trójkąciki).

3.      Sos tzatzyki (ewentualnie, na życzenie Klienta również sos ostry) podajemy tradycyjnie w sosjerkach.

 


WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Szaszłyk warzywny – 2 szt. po 100 g

200

g

Surówka

100

g

Tosty z ciemnego pieczywa - kromki

2

szt.

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin