KŁ Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.
ILOŚĆ PRCJI:
1
NAZWA SKŁADNIKA
Ilość
j.m.
Papryka świeża
0,070
kg
Pieczarki świeże
0,060
Cukinia
Cebula
0,050
Pieczywo
Surówka z białej kapusty
0,100
Olej
0,005
l
Grillmix
0,002
Sól
SOS TZATZYKI -
10
porcji
Jogurt naturalny
1,500
Czosnek granulowany
0,040
Ogórek
0,150
Wszystkie surowce są w restauracjach w ciągłym użyciu. Aby uzyskać lepszy wygląd na talerzu proponuje użyć papryki w różnych kolorach. Jedyna nowość to sos tzatzyki.
1. Sos tzatzyki: (na ok. 10 porcji) 1,5l jogurtu naturalnego wymieszać z obranym i startym na drobnej tarce ogórkiem (150 g) i czosnkiem granulowanym (4 g). Sos można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
2. Paprykę pokroić na w miarę równe część o kształcie kwadratu, cebulę pokroić na talarki, cukinię w krążki ok. 1 cm grubości, pieczarki w zależności od rozmiaru na pół lub w ćwiartki.
3. Obrane warzywa nabić na patyczki od szaszłyków na przemian: papryka, pieczarka, cebula, cukinia . Porcję stanowią 2 patyczki.
4. Przed położeniem na grill, szaszłyki posmarować bejcą z Grillmixu i oleju. Następnie równomiernie opiekać po ok. 3 min z każdej strony.
5. Dwie kromki pieczywa przekroić po skosie na pół i opiec w piecu do pizzy (na chrupiąco).
6. Po upieczeniu szaszłyki osuszyć z nieestetycznego tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. W przeciwnym razie plama tłuszczu pozostanie na talerzu.
1. Całość układamy na dużym talerzu typu „S” w kształcie litery V. W środek nakładamy 100 g surówki.
2. Na mniejszym talerzyku podajemy tosty z ciemnego pieczywa, krojone na skos (na trójkąciki).
3. Sos tzatzyki (ewentualnie, na życzenie Klienta również sos ostry) podajemy tradycyjnie w sosjerkach.
Szaszłyk warzywny – 2 szt. po 100 g
200
g
Surówka
100
Tosty z ciemnego pieczywa - kromki
2
szt.
Torentos.pl