KARTA POTRAWY Galaretki.doc

(778 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

KRYSZTAŁOWE MAŁE-CO-NIECO

 

                            Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.


SKŁADNIKI

ILOŚĆ PRCJI:

5

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilośc

j.m.

Galaretka w proszku 3 opakowania po 90 g

0,270

kg

Woda

1,2

l

 

 

 

Owoce do dekoracji - na

1

porcję

np. brzoskwinia – wersja 1.

0,030

kg

czereśnia koktajlowa – wersja 2.

0,005

kg

śmietana

0,100

kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opis surowców:


Galaretki w proszku (Dr Oetker lub Gellve), owoce z puszki lub kandyzowane  lub świeże, śmietana 30%, dla dzieci ewentualnie posypka kolorowa Dr.Oetker, Zalecamy stosować  galaretki dobrej jakości co gwarantuje krystaliczny wygląd i odpowiedni smak.


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPOSÓB PODANIA:

1.      Przygotować pojemnik - kuwetę o odpowiedniej wielkości takiej aby 1,2 litra wody utworzyło warstwę 1 – 1,5 cm.

2.      Do 1,2 litra  gorącej przegotowanej wody wsypać kolejno 3 torebki galaretki w proszku o tym samym smaku jednocześnie intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku.

3.      Tak przygotowany roztwór przelać do przygotowanej kuwety i odstawić w chłodne miejsce najlepiej do chłodni, w celu zastygnięcia galaretki. Należy zwrócić uwagę aby kuweta była w pozycji poziomej co gwarantuje równy rozmiar cząstek po pokrojeniu galaretki.

4.      Po zastygnięciu, najlepiej następnego dnia, przed włożeniem do pucharku pokroić galaretkę ostrym nożem na kwadraciki o boku 1- 1,5 cm

5.      Tak uzyskane kostki włożyć do pucharków (takich jak stosujemy do lodów) i przyozdobić jednym kleksem bitej śmietany i odpowiednimi owocami w zależności od smaku galaretki bazy i preferencji Klienta. W przypadku stosowania owoców o mniejszej gramaturze (np. czereśnie koktajlowe) zaleca się takie zwiększenie ilości samej galaretki, by skompensować mniejszą gramaturę dodatków.

1.      Podajemy na zimno.

2.      Podajemy w pucharku jak do lodów.

3.      Sposób ułożenia owoców dowolny.

4.      W sezonie letnim zaleca się stosować owoce świeże (uwaga na koszt ).




WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Galaretka

250

g

Śmietana

20

g

Owoce / posypka kolorowa – wersja 1.

30

g

Owoce / posypka kolorowa – wersja 2.

5

g

 

 

 

 

 

 

RAZEM

0,300

kg


 


 


Uwagi Dodatkowe:

Należy uważać aby nie zwiększać proporcji wody gdyż galaretka nie da się pokroić w ładne kostki. Galaretka powinna być zrobiona co najmniej 1 d...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin