KŁ Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.
ILOŚĆ PRCJI:
5
NAZWA SKŁADNIKA
Ilośc
j.m.
Galaretka w proszku 3 opakowania po 90 g
0,270
kg
Woda
1,2
l
Owoce do dekoracji - na
1
porcję
np. brzoskwinia – wersja 1.
0,030
czereśnia koktajlowa – wersja 2.
0,005
śmietana
0,100
Galaretki w proszku (Dr Oetker lub Gellve), owoce z puszki lub kandyzowane lub świeże, śmietana 30%, dla dzieci ewentualnie posypka kolorowa Dr.Oetker, Zalecamy stosować galaretki dobrej jakości co gwarantuje krystaliczny wygląd i odpowiedni smak.
1. Przygotować pojemnik - kuwetę o odpowiedniej wielkości takiej aby 1,2 litra wody utworzyło warstwę 1 – 1,5 cm.
2. Do 1,2 litra gorącej przegotowanej wody wsypać kolejno 3 torebki galaretki w proszku o tym samym smaku jednocześnie intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku.
3. Tak przygotowany roztwór przelać do przygotowanej kuwety i odstawić w chłodne miejsce najlepiej do chłodni, w celu zastygnięcia galaretki. Należy zwrócić uwagę aby kuweta była w pozycji poziomej co gwarantuje równy rozmiar cząstek po pokrojeniu galaretki.
4. Po zastygnięciu, najlepiej następnego dnia, przed włożeniem do pucharku pokroić galaretkę ostrym nożem na kwadraciki o boku 1- 1,5 cm
5. Tak uzyskane kostki włożyć do pucharków (takich jak stosujemy do lodów) i przyozdobić jednym kleksem bitej śmietany i odpowiednimi owocami w zależności od smaku galaretki bazy i preferencji Klienta. W przypadku stosowania owoców o mniejszej gramaturze (np. czereśnie koktajlowe) zaleca się takie zwiększenie ilości samej galaretki, by skompensować mniejszą gramaturę dodatków.
1. Podajemy na zimno.
2. Podajemy w pucharku jak do lodów.
3. Sposób ułożenia owoców dowolny.
4. W sezonie letnim zaleca się stosować owoce świeże (uwaga na koszt ).
Ilość
Galaretka
250
g
Śmietana
20
Owoce / posypka kolorowa – wersja 1.
30
Owoce / posypka kolorowa – wersja 2.
RAZEM
0,300
Uwagi Dodatkowe:
Należy uważać aby nie zwiększać proporcji wody gdyż galaretka nie da się pokroić w ładne kostki. Galaretka powinna być zrobiona co najmniej 1 d...
Torentos.pl